Dovolená v Řecku letos vede nejen u Čechů

dovolena_recko

Zájem lidí o dovolenou u moře a v bezpečí Evropy neopadává. A protože miliony turistů, které dřív mířily do severní Afriky, nebo do Turecka se už nemohou vejít do klasických středomořských letovisek na severní straně Středozemního moře, přicházejí na řadu i lokality dosud méně navštěvované. Již několik let z toho těží Bulharsko, letos přišla řada i na zatím méně frekventované řecké ostrovy.

Podle informací českých cestovních kanceláří je Řecko na špičce prodeje letošních dovolených. Mezi nejprodávanějšími destinacemi je i Francie, Británie či Německo, Švédsko, nebo Dánsko. Pro ekonomickými problémy dlouhodobě sužovanou zemi to je jedna z mála pozitivních zpráv.

Odhady, které prezentoval řecký velvyslanec Efthymios Efthymiades, předpokládají letos 30 milionů turistů, tedy téměř třikrát více, než je tamních obyvatel.

Na řadu turistického zájmu se tak dostávají zatím méně navštěvované lokality. Například podle největší české cestovní agentury Invia je tento trend patrný na ostrově Kefalonia, kam agentura letos vyšle třikrát více lidí, než v předchozím roce. Jedná se o velmi oblíbenou destinaci, kam jet na dovolenou.

Na ostrov Samos poletí dokonce pětkrát víc a na Kos šestkrát víc návštěvníků. Řekové sami hlásí růst zájmu o Kykladské souostroví, kde přímo zmiňují ostrovy Paros a Milos. Ten má 70 pláží, většina z nich je oceněná modrou vlajkou kvality.

„Nabídka na dovolenou v Řecku v kvalitních hotelích a penzionech bude podle odborníků letos vyprodána ještě před hlavní sezonou. Obsazenost řeckých hotelů a penzionů přes české touroperátory byla s příchodem jara o 25 až 30 procent vyšší než v roce 2016. V tuto chvíli je ještě z čeho vybírat,“ uvedl na serveru Prvnizpravy Dimitrios Lambrou, představitel jedné z největších cestovních kanceláří VTT.