Praha by chtěla omezit ubytování přes Airbnb

praha_aiirbnb

Takzvaná sdílená ekonomika, už nebude mít v Praze ustláno na růžích. Po již dlouhodobém napětí mezi taxislužbou Uber a pražským magistrátem se vedení města vymezilo i proti ubytování v soukromí prostřednictvím specializovaných internetových portálů.

Stejně jako taxislužbu by jej chtělo regulovat. Sdílení již totiž přerostlo v běžný byznys, který ovšem neodvádí poplatky, jež musí hradit hotely a penziony.

V Berlíně „sdílené ubytování“ vyhnalo vzhůru ceny bytů, jež se tak pro běžné Berlíňany stávají nedostupné. Město proto začalo tohle podnikání regulovat. V Barceloně se s cenami bytů stalo to samé, regulace následovala na začátku tohoto roku.

V Praze, která je na třetím místě statistik nejrozšířenější služby „sdíleného“ ubytování Airbnb se kola otáčejí stejným směrem. Na jedné straně služba informuje o tom, že by se jí hodilo dalších 1000 bytů k pronájmu, na druhé straně jsou nespokojení hoteliéři a magistrát, kterým utíkají klienti, respektive poplatky a také nespokojení obyvatelé domů, postižených tím, že se z některého bytu v domě stal hotel.

Server iDnes například cituje obyvatele Prahy 1, které trápí hluk od „sdíleně“ ubytovaných, ztrácejí se jim v domech věci, po chodbách se pohybuje množství neznámých lidí a klíče od vchodu putují z ruky do ruky mezi lidmi, o kterých nikdo nic neví.

Starosta Prahy 1 proto žádá magistrát, aby pro pronájmy stanovil jasná pravidla, například počet dnů, kdy může být byt tímto způsobem pronajímán. Praha zase vidí cestu v důsledné kontrole podle stávajících vyhlášek. A kromě toho chce iniciovat změnu zákona, která by pomohla lépe vymáhat nároky města. V tom má podporu i Ministerstva pro místní rozvoj, pod které ubytování jako sektor spadá.

Původní idea sdíleného ubytování spočívala v pronájmu místa na spaní, které momentálně nemá využitíDRES AKO PETER SAGAN Časem se z toho stal byznys, který provází skupování bytů kvůli výnosným krátkodobým pronájmům turistům.

Ještě loni v létě přitom podle Českého rozhlasu žádná regulace „sdíleného ubytování nehrozila“. Ve stejném článku rozhlas zmiňuje také ambasadorku Airbnb Moniku Komjatiovou, která začínala občasným pronajímáním jednoho pokoje, když její spolubydlící odjela na pár dní pryč. Ovšem loni v červenci již tímto způsobem pronajímala tři byty. Což už s původní ideou sdíleného ubytování nemá nic společného.