Nejméně zaplatíte za celosezónní skipas v Rakousku

skipass_rakousko

Skipasy platné pro více středisek na celou sezónu otevírají svým majitelům přístup na sjezdové tratě v délce od 190 do 4000 kilometrů. Zaplatíte za ně minimálně necelých 11 tisíc korun. Zpravidla však více. Vyplatí se těm, kteří na lyžích stráví alespoň dva týdny. Kolik za ně zaplatíte v Česku, Rakousku a Německu?

Nezbytnou součástí kalkulace lyžařského pobytu by mělo být cestovní pojištění zahrnující i lyžování. Případné nasazení záchranářského vrtulníku totiž může zruinovat rodinný rozpočet na hodně dlouho dobu.

Do konce října, případně až do začátku prosince, je na zahraniční celosezónní skipasy sleva. Vášniví lyžaři tak můžou zaplatit za přístup na sjezdovky v několika střediscích zároveň až o 100 eur méně. Informuje o tom ve svém článku lyžařský server Snow.cz.

Největší tuzemský celosezónní skipas, který zahrnuje 23 středisek, se jmenuje Czech Skipass. V prodeji bude ve střediscích, v nichž platí, od 1. listopadu. Za 11 tisíc korun získáte přístup na celkem 190 kilometrů sjezdovek v České republice, například v Krkonoších, Jizerských horách či na Šumavě.

Většina rakouských a německých celosezónních skipasů zahrnuje podle Snow.cz méně středisek, ale více kilometrů sjezdovek blíž u sebe. Za to je ovšem také potřeba zaplatit více peněz. S jednou výjimkou.

Za rakouskou Sunny card zaplatíte do konce října jen zhruba o 400 korun méně (395 eur), než za Czech Skipass. A pokud si jej pořídíte jen s platností ve všední dny, přijde vás dokonce jen na 287 eur, tedy zhruba 7750 korun.

Sunny card přitom zahrnuje Hochficht, Hinterstoder, Wurzeralm, Kasberg, Hochkar, Ötscher, Kössen a Heiligenblut, jež dohromady nabízejí 237 kilometrů sjezdovek. V případě, že si skipas pořídí oba rodiče, mají děti do 15 let svůj skipas zdarma.

Cenově srovnatelný s tuzemskými podmínkami je také skipas Snow& Fun, jež platí v sedmi střediscích Horního Rakouska s 205 kilometry sjezdovek. Do konce října za něj zaplatíte 415 eur (11 205 korun). Pokud pořídíte pas pro jednoho dospělého a jedno dítě, další děti jej již mají zdarma.

Naopak nejdražší je Tyrol Snow card, jež vyjde na 756 eur (20 412 Kč). Za nejvyšší cenu však zájemce získá také nejširší nabídku: 91 středisek v Tyrolsku a 4000 kilometrů sjezdovek! Článek serveru Snow.cz informuje celkem o osmi rakouských celosezónních skipasech. Další dva přidává z Německa.

V Bavorsku – Allgäu za 451 eur získáte pas Superschnee a přístup na 550 kilometrů sjezdovek v osmi střediscích. Druhou variantou, již nabízí lyžařský server, je Allgäu Gletscher Card, která za 536 eur k první variantě přidává ještě střediska Pitztal a Kaunertal, což znamená dalších 30 kilometrů sjezdovek navíc.

Platnost rakouských a německých skipasů je do začátku či poloviny května, přípdaně až do začátku června.