Ostravská cestovní kancelář Boš přestala komunikovat se zákazníky

Ukončila ostravská cestovní kancelář Boš v tichosti svou činnost? Mnohé tomu nasvědčuje. Například vůbec nekomunikuje se svými klienty, kteří mají zakoupené zájezdy. Pobočka cestovky je zavřená, nikdo nezvedá telefony, nereaguje na emaily a funkční nejsou ani webové stránky firmy.

Redakci portálu Krachy cestovek.cz na to upozornila klientka, která má u CK Boš zakoupený zájezd. Ostravská prodejna CK Boš je údajně uzavřená, nikdo nezvedá telefony a neodpovídá na emaily.

„Máme u nich zakoupený zájezd…nezvedají telefony, pobočka je zavřená a nereagují na maily. Ani nemají funkční webové stránky,“ informovala portál Krachy cestovek.cz čtenářka. Skutečně, webové stránky www.ckbos.cz nefungují, podle záznamů v databázi doména skončila k loňskému 5. prosinci.

Dobrou zprávou pro zákazníky ostravské cestovní kanceláře Boš je, že je ze zákona pojištěna proti úpadku u pojišťovny Slavia a to až do 21. ledna 2016. Pokud cestovní kancelář skutečně zkrachovala (šlo by o první úpadek tuzemské CK v roce 2016), na zakoupené zájezdy se tak vztahuje zákonné pojištění.

Není však zřejmé, na jak vysokou částku byla CK pojištěna – odhadem by to mělo být nejméně na osm milionů korun. Z insolvenčního rejstříku nicméně nevyplývá, že by cestovka sama oznámila svůj úpadek nebo že by insolvenční návrh podal někdo jiný.

„Klienti cestovní kanceláře Boš by se měli co nejdříve obrátit na ministerstvo pro místní rozvoj, které dozoruje oblast cestovního ruchu, a dále na pojišťovnu Slavia, u níž je pojištěna proti úpadku,“ uvedl místopředseda spolku Krachy cestovek.cz Rudolf Marek. Podle něj je také možné současně podat trestní oznámení na Policii ČR a obrátit se na insolvenční soud.

„To, že jednatelka a majitelka cestovky vůbec nekomunikuje se svými zákazníky, je nedůstojné a ostudné,“ usoudil Marek. „Pokud je CK skutečně v úpadku, její zákazníci musí mít možnost uplatnit svá práva,“ dodal. Cestovka neodpověděla ani na dotazy redakce portálu Krachy cestovek.cz.

CK Boš patří inženýrce Karin Matušákové z Kunčic pod Ondřejníkem, která je jedinou jednatelkou firmy se základním jměním 100 tisíc korun. Do dubna 2014 byl jediným jednatelem firmy ing. Marcel Matušák (bydlící na stejné adrese).

Ten si o několik měsíců později založil společnost s názvem BOŠ Travel se základním jměním ve výši 1 Kč. Mezi obory činnosti této firmy podle rejstříku patří mj. „provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu“.

Cestovní kancelář Boš, jak vyplývá z informací v obchodním rejstříku, se do dnešního dne nepodřídila zákonu č.90/2012 Sb. o obchodních společnostech a družstvech a do rejstříku nedodávala všechny patřičné dokumenty.

Pokud jde o hospodářské výsledky, ty „nejnovější“ jsou z roku 2013. Podle nich cizí zdroje společnosti činily tři a čtvrt milionu korun, z toho bankovní úvěry představovaly 2,8 mil. Kč. Firma rok 2013 zakončila se ztrátou 157 tisíc korun.

Úspěšným obchodním krokem na sklonku roku 2013 zřejmě nebylo ani načasování založení dceřiné firmy v zahraničí – TOUROPERATOR BOŠ se sídlem v ukrajinském Doněcku. Ten, jak je známo, na jaře 2014 ovládli proruští separatisté…

Ostravská cestovní kancelář BOŠ s.r.o. pořádala zájezdy již od začátku devadesátých let, nicméně oficiální vznik s.r.o. je datován do roku 1999, upozornil server Mahalo.cz. Cestovka od svého vzniku nabízela především klasické pobytové zájezdy. Její specializací byly zpočátku zájezdy do vybraných španělských letovisek. V dalších letech pak svou nabídku rozšířila o zájezdy do Řecka, Itálie, Bulharska a Chorvatska.