Zákaz sdílení snímků EU neschválila. Nikdo jej nenavrhl

V posledních dnech se na českých serverech a blozích vášnivě diskutovalo o tom, že Unie chce zakázat sdílení snímků z ulic. Jenže, jak se ukázalo, žádný takový zákaz nikdo nenavrhl.

Evropský parlament, protože o jeho iniciativu mělo údajně jít, se na svém plenárním zasedání bude pouze zabývat zprávou Výboru pro právní záležitosti. Ve zprávě tento výbor uvádí, že v budoucnu by bylo dobré upravit komerční využívání snímků s architektonickými díly, na které se vztahuje ochrana autorských práv. Minulý týden o tom informoval například server Parlamentní listy.

To znamená, že případné budoucí omezení by se týkalo jen těch, kteří chtějí svoje fotografie prodávat, nikoli sdílet. Ochrana autorských práv přitom platí jen 70 let od smrti autora. Po tuto dobu by fotograf měl mít svolení majitele autorských práv. U staveb, kterým tato ochrana již skončila, by již žádné omezení nebylo.

Ani tato podoba omezení komerčního využití fotografií – zcela odlišná od toho, co se v posledních dnech probíralo na internetu – však nezačne platit brzy. V podstatě se nyní vůbec nedá říct kdy, či zda vůbec někdy platit bude.

Jak totiž uvedly Parlamentní listy, zpráva, pokud ji poslanci EP schválí, je pouze doporučením. To může, ale také nemusí, zpracovat Evropská komise do podoby legislativního návrhu. Jenže o něm ještě musí hlasovat jednotlivé členské země a opět EP.