Pražská cestovní kancelář Marine Tour je v úpadku, manžel bývalé majitelky má za sebou několik krachů

Pražská cestovní kancelář Marine Tour je od včerejšího večera v úpadku. Jako první o problémech CK informoval server Novinky.cz. Později informaci potvrdila mediální zástupkyně cestovní kanceláře Simona Kopová s tím, že Marine Tour má v zahraničí zhruba 900 klientů. Jejich návrat prý bude plně zajištěn ve spolupráci s pojišťovnou Generali, u níž je firma pojištěna.

Přibližně čtyři tisíce klientů cestovky, kteří měli na dovolenou odletět počínaje dneškem, ale kvůli úpadku neodletí, budou podle Kopové neprodleně informováni. „Ti, kteří odlétají v pátek, jsou aktuálně kontaktováni telefonicky, sms a e-mailem. Další informace CK poskytne v nejbližší době,“ dodala.

CK Marine Tour ve čtvrtek v dopoledních hodinách nejdříve informovala své partnery o tom, že došlo ke změně majitele cestovní kanceláře, a požádala spolupracující společnosti, aby do odvolání neprodávaly jejich zájezdy. V odpoledních hodinách pak následovala informace, že CK ruší lety na dny 26. a 27. června, informoval server Novinky.cz.

Podle serveru hlásily internetové stránky cestovní kanceláře během čtvrtečního odpoledne výpadek a telefonní linka do pražského sídla společnosti byla vyvěšená.

Pozor na ženy…

Portál Krachy cestovek psal o CK Marine Tour už v roce 2012. „Je-li majitelkou nebo jednatelkou cestovní kanceláře žena, podívejte se, čí je to žena. Někteří podnikatelé v cestovním ruchu, kteří přivádějí své firmy k bankrotu, totiž neváhají použít jako zástěrku svého podnikání manželky nebo přítelkyně, s nimiž žijí,“ napsali jsme.

Majitelkou CK Marine Tour byla ještě před několika dny Stanislava Aknar, manželka v tuzemsku působícího podnikatele tureckého původu Devrima Aknara. Ten až do roku 2007 pracoval jako ředitel hned dvou cestovních kanceláří – Detur a I´m Travelling.

Několik měsíců před jejich úpadkem obou Aknar vysvětloval např. v Hospodářských novinách výhodnost padesátiprocentních slev, které před svým krachem CK nabízely. Po obou cestovkách zůstaly dluhy ve výši 36 milionů korun a zhruba tisíc poškozených klientů.

Když si v září 2007, tedy jen pár týdnů po krachu dvou cestovek, Aknar založil novou cestovku, problém v tom neviděl. Kdyby byl společníkem či jednatelem zkrachovalé cestovky, zákon by mu neumožnil podnikat znovu v oboru, hájil se tehdy v médiích, on prý byl jen ředitelem.

Firma Sede, která vystupovala pod staronovým obchodním názvem Detur, skončila v v červnu 2008 ještě předtím, než začala vozit turisty do Turecka. Podle Aknara se turečtí majitelé rozhodli poslat firmu do likvidace.