Do SAE v zimní sezóně vyjelo z ČR přes 40 tisíc turistů

sae

Letošním hitem exotických zájezdů jsou Spojené arabské emiráty (SAE). Za zimní sezónu tam podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) zamířilo na dovolenou přes 40.000 českých turistů, meziročně o 30 procent více.

Za nárůstem zájmu je zrušení vízové povinnosti v loňském roce, navýšení počtu leteckých spojení a pokles cen letenek. Vyplynulo to z ankety České tiskové kanceláře (ČTK) mezi cestovními kancelářemi a agenturami zveřejněné v minulém týdnu.

Vízová povinnost pro Čechy do Spojených arabských emirátů skončila loni v březnu, připomněla ČTK. „Registrujeme meziroční nárůst prodejů do této země o 56 procent a dobré prodeje do jarních a letních měsíců naznačují, že růst bude pokračovat. Meziročně také výrazně klesla cena průměrné dovolené v SAE o 15 procent,“ uvedl pro agenturu mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková v anketě uvedla: „Jako zásadní důvod nárůstu zájmu o pobyty v SAE vidíme zvýšení leteckých spojení z Prahy do SAE od loňského roku, ze zhruba deseti linek týdně na 15, a zavedení nízkonákladových spojů Praha – Dubaj operovaných leteckou společností Fly Dubai.“

Levnější letenky podle ČTK využívají ve své nabídce i cestovní kanceláře, které ve srovnání s předchozími roky nabízejí zájezdy do SAE za nižší ceny. Dříve byly podle Petříčkové Spojené arabské emiráty považovány za luxusní destinaci, nyní se stávají alternativou k Egyptu. Podle asociace se meziročně zvýšil počet prodaných zájezdů do SAE o 15 procent a v případě individuální turistiky o 30 procent.