ČSA šetří, cestujícím hrozí příplatek za kufry

České aerolinie ode dneška na některých linkách snižují limit pro bezplatně odbavené zavazadlo ze současných 23 kilogramů na 15. Za nadlimitní zavazadlo zaplatí lidé s levnějšími letenkami jednosměrně 850 korun. Napsal to po tiskové konferenci ČSA server Novinky.cz.

Snížení limitu pro odbavená zavazadla ČSA platí pro letenky vystavené od středy 25. února 2015 a týká se nejlevnějšího ze tří tarifů letenek. Dopravce oznámil zavedení zjednodušených tří tarifů místo dosavadních pěti spolu se zavedením nových tzv. skákavých linek na tiskové konferenci minulý týden.

Jak řekl serveru Novinky.cz mluvčí ČSA Daniel Šabík, pro zachování současných pravidel pro zavazadla se stačí ještě před zakoupením letenky zaregistrovat a stát se členem věrnostního programu OK Plus.

Cestující, kteří to nevědí, nicméně na letišti čeká překvapení a při odbavení zavazadla nad 15 kilogramů zaplatí v každém směru 850 korun nebo 30 eur, upozonil server a připomněl, že dříve bývala na letišti při odbavení zavazadel zhruba dvoukilová tolerance nadváhy.

Změny se týkají v tarifu Standard například linek do Amsterdamu, Atén, Benátek, Bratislavy, Hamburku, Osla či Ženevy. Celkem jde o 34 destinací, které jsou uvedeny na stránkách ČSA.

Patnáctikilový limit na zavazadla zdarma již delší dobu například Travel Service, připomněly Novinky. Podle nich někteří z linkových leteckých dopravců, jako třeba polský LOT nebo KLM, nemají v rámci Evropy u levnějších tříd letenek dokonce žádné odbavené zavazadlo zdarma. Naopak třeba Lufthansa nebo Aeroflot mají v základu stále 23 kilo.