CK Hellas – nejen Řecko je v konkurzu, s insolvenčním návrhem uspěla až zaměstnankyně

Krajský soud v Brně poslal tento týden do konkurzu prostějovskou cestovní kancelář Hellas – nejen Řecko, která zkrachovala loni v létě. Uspěl u něj až druhý insolvenční návrh. V říjnu ho podala zaměstnankyně cestovky Renata Kovářová kvůli dlužné mzdě.

První návrh od jednatelky a majitelky CK Šárky Trunečkové soud již koncem srpna zamítl, protože byl nesrozumitelný. Zjistila to tento týden redakce portálu Krachy cestovek.cz v insolvenčním rejstříku.

CK Hellas se kromě Řecka orientovala i na Bulharsko či Chorvatsko. Její majitelkou a jednatelkou je 45letá Šárka Trunečková.

Brněnský soud nyní vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky do dvou měsíců od chvíle, kdy bylo zveřejněno vyhlášení konkurzu v insolvenčním rejstříku. To znamená do 7. března 2015.

Jak vysoké dluhy Hellas – nejen Řecko má, zatím není jasné. V prvním neúspěšném návrhu ze srpna jednatelka firmy Šárka Trunečková přiznala čtyři věřitele, jimž dluží 415 tisíc korun. Nejvíc dopravci – letecké společnosti Travel Service, a to přes 313 tisíc za letenky.

Aktuální insolvenční návrh podala Renata Kovářová kvůli částce 14 687 korun, což je nevyplacená mzda za červenec a srpen. Mezi přihláškami se už ale objevily další dosud nezveřejněné pohledávky. Pokud je sečteme se závazky uvedenými v předchozím návrhu, vychází dluh kanceláře přes 624 tisíc korun. A to ještě nemusí být zdaleka konečné číslo.

Jestliže panuje nejistota ohledně výše dluhů, z hlediska jejich umoření je naopak skoro jisté, že věřitelé opět spláčou nad výdělkem. Z vyjádření Trunečkové v prvním insolvenčním návrhu totiž vyplývá, že cestovka je na mizině. „Navrhovatel (CK Hellas – pozn. red.) nemá žádný reálný majetek, který by se dal zpeněžit,“ uvedla jednatelka v srpnu.

Na druhé straně je zde pohledávka vůči dovolenkovému portálu Invia.cz, jak portál Krachy cestovek.cz upozornil v polovině srpna loňského roku. Invia dluží cestovní kanceláři HELLAS – nejen Řecko 200 tisíc korun, napsal náš portál s odvoláním na odpovědi na naše otázky Šárka Trunečková.

„Na základě dlouhodobých zkušeností s touto společností mohu říci, že proplácení faktur až po době splatnosti a jen na základě urgencí je u tohoto partnera běžnou praxí,“ dodala s tím, že spolupráce s prodejcem byla nastavena tak, že klienti platili přímo společnosti Invia. Ze zákona je však za peníze klientů odpovědná cestovní kancelář, která zájezd pořádá.

Hellas – nejen Řecko vyhlásila úpadek kvůli předlužení a druhotné platební neschopnosti vloni 13. srpna. V Řecku nechala kolem 120 turistů, které repatriovala pojišťovna Generali. Dalších asi 250 klientů už neodjelo na zaplacené zájezdy. Trunečková nicméně uvedla, že sjednaný pojistný limit ve výši 3,9 milionu korun postačí na uspokojení všech oprávněných nároků klientů CK. Ačkoliv to tedy zatím vypadá na sto procent, může se ještě cokoliv změnit. Pro pojišťovnu zákonem stanovená půlroční lhůta na vypořádání běží až do 13. února, takže pokud měla cestovka nějakého kostlivce ve skříni…

CK Hellas se kromě Řecka orientovala i na Bulharsko či Chorvatsko. Její majitelka, 45letá Šárka Trunečková (dříve Maráková), cestovku získala rok před jejím krachem bezúplatným převodem od bývalé majitelky Ladislavy Marákové. Ta firmu založila v roce 2010 pod názvem Hellas – specialista na Řecko. Oprávnění k provozování cestovní kanceláře firma získala až na konci roku 2012. Jednatelkou byla Trunečková od vzniku společnosti.