Policie zablokovala účet dovolenkového portálu Travelsun.cz, Otáhal o sobě tvrdí, že je „bílý kůň“

Policie zablokovala účet, kam klienti dovolenkového portálu Travelsun.cz posílali své peníze a zajistila na něm desítky tisíc korun. Informoval o tom dnes Český rozhlas, který na případ před týdnem upozornil jako první.

„V souvislosti s tímto případem byla na účtu společnosti zjištěna určitá část přijatých finančních prostředků od poškozených zákazníků,“ potvrdila Českému rozhlasu mluvčí jihočeských policistů Štěpánka Uhlířová. Policie podle ní v současné době ví o třiceti podvedených klientech. Toto číslo však nemusí být konečné. 

Portál Krachy cestovek.cz již před více než týdnem přišel s kalkulací vycházející z počtu a cen zájezdů zakoupených na dnes již nefunkčním portálu Travelsun.cz. Česká firma Am Basten Ankauf dle této kalkulace vybrala na zájezdy pořádané podle všeho neexistující německou cestovní kanceláří CK Greeklandreisen více než 6 milionů korun, poškozena by mohla být až tisícovka lidí.

Majitel a jednatel firmy Am Basten Ankauf, která má základní jmění 1 Kč, Martin Otáhal nyní tvrdí, že „za nic nemůže, protože společnost založil pro neznámého muže a než u jeho dveří zazvonila policie, vůbec nic o fungování portálu nevěděl“, jak před několika dny napsal server e15.cz.

„Jméno uvedené osoby s ohledem na probíhající vyšetřování nejsem bohužel v tuto chvíli po poradě s Policií ČR oprávněn sdělit, nicméně v okamžiku, kdy skončí vyšetřování případu jsem připraven Vás seznámit s dostupnými informacemi,“ uvedl Otáhal pro Krachy cestovek.cz.

Letos v květnu byl prý Otáhal osloven jistým člověkem s nabídkou spolupráce na založení slevového portálu. Tohoto člověka ale nikdy neviděl, kontakty totiž probíhaly pouze prostřednictvím e-mailu. Zaměření portálu prý Otáhalovi nebylo žádným způsobem předem specifikováno, přičemž uvedený člověk vzhledem k určitému střetu zájmů údajně nemohl provozovat tuto činnost pod svým jménem.

Emaily jako důkazy

„Mám důkazy ve formě mailové komunikace jak s dotyčnou osobou, tak pracovnicí notářské kanceláře,“ napsal nám Martin Otáhal a doplnil, že onen člověk jej „pouze nasměroval a v notářské kanceláři již byly připraveny potřebné dokumenty“. Pražský notář Erik Mrzena na naše dotazy nemohl odpovědět, protože je v těchto dnech mimo kancelář.

„Do celé kauzy jsem byl zatažen jako „bílý kůň“, aniž bych byl dopředu seznámen s plánovanými aktivitami společnosti Am Basten Ankauf,“ napsal Otáhal ve svém prohlášení, které před několika dny poskytl médiím a v němž se přiznal ke své naivitě a důvěřivosti. Prohlášení zveřejňujeme níže v plném znění.

„Dispoziční právo k firemnímu účtu jsem měl já, nicméně nijak jsem s ním nenakládal, a člověku, který za celou věcí reálně stojí, jsem zaslal přístupové údaje do internetbankingu, přes který on účet obsluhoval. Já osobně neměl ani přehled o transakcích, které na účtu proběhly,“ odpověděl na dotaz portálu Krachy cestovek.cz Martin Otáhal.

Nepodepisoval prý ani dohody či smlouvy se zaměstnanci firmy a s jejími partnery, přestože byl jednatelem společnosti. „Kdo tak reálně činil, mi není známo a je to v šetření Policie ČR,“ napsal.

Podnikání Martina Otáhala

Skutečnou pravdu znají jen aktéři kauzy. Nicméně historce o tom, že vlastník portálu – firma Am Basten Ankauf – je pouze prázdná schránka a její jednatel Martin Otáhal nastrčená osoba, nahrává fakt, že tento 37letý podnikatel ze Šluknova se zakládáním firem zřejmě živí. V obchodním rejstříku totiž figuruje v desítkách společností, napsal server e15.cz.

Podnikatele původem ze Šluknovska lze vyhledat na internetu v souvislosti s poskytováním nebankovních půjček a s převzetím zadlužených firem. „Převezmu Vaši zadluženou firmu jako jednatel za přiměřenou odměnu… Dohoda jistá, rychlé jednání. Celá ČR,“ stojí v jednom z inzerátů, kde je uveden kontaktní email martin-otahal@seznam.cz, tedy email, z něhož podnikatel komunikoval s naší redakcí.

Jak takové převzetí asi vypadá? Otáhal nebo některá z jím kontrolovaných firem oficiálně koupí podíl v zadlužené firmě, přičemž ze znění inzerátů lze dovozovat, že ve skutečnosti za to od bývalých majitelů dostane zaplaceno.

A když pak na zadluženou firmu s novým majitelem a jednatelem nastoupí exekutor, pravděpodobně dojde k závěru, že podnikateli nelze exekučně zabavit nic jiného, než jen a právě jeho podíl v oné zadlužené firmě. Podle zjištění portálu Krachy cestovek.cz Otáhal podobným způsobem funguje i na Slovensku.

Za zmínku nepochybně stojí, že jedna z firem, kterou podnikatel ze Šluknovska koupil po Vánocích loňského roku oficiálně za 5000 korun, společnost SHARK TEAM s.r.o., má sídlo podobně jako tři stovky dalších společností v pražské Kubelíkově ulici na Žižkově.

Včetně firmy Am Basten Ankauf, jejíž účet policie nyní zablokovala. Je to opravdu jen náhoda?