Soud zamítl špatně připravený insolvenční návrh CK Conti

Městský soud v Praze smetl ze stolu insolvenční návrh v květnu zkrachovalé CK Conti. Není to žádné překvapení, protože jednatelka cestovky Hana Borovcová připravila návrh zcela diletantsky a navíc ho podala ke špatnému soudu. Většině klientů se zamítnutí naštěstí nedotkne, protože pojišťovna už výplatu odškodného zahájila. Část turistů má ale smůlu.

CK Conti, která letos v květnu zkrachovala, byla od roku 1991 členem Asociace cestrovních kanceláří ČR.

Takové usnesení soudu jsme vzhledem ke špatné kvalitě návrhu předpověděli už před víc než měsícem. V návrhu totiž chyběly základní náležitosti požadované zákonem, jako jsou seznamy majetku i závazků, údaje o pohledávkách a hlavně vylíčení okolností dosvědčujících úpadek.

Dlužník, tedy CK Conti, podle pražského soudu „k popisu rozhodujících skutečností osvědčujících úpadek jen poznamenal – platební neschopnost.“ Dodejme jen, že to jako důkaz pro vyhlášení úpadku opravdu nestačí.

Jednatelka Hana Borovcová se navíc v insolvenčním návrhu jménem cestovky domáhala oddlužení. To je ale způsob řešení úpadku, který vůbec není určen pro firmy. Ty mají na výběr reorganizaci nebo konkurz. A CK Conti je společnost s ručením omezeným.

Na tuto amatérskou chybu poukázal i soud: „řešení úpadku způsobem oddlužení se domáhá dlužník, který je veden ve veřejném rejstříku … jako podnikatel a navrhovaný způsob řešení úpadku oddlužením pro podnikatele určen není.“

Aby toho nebylo málo, insolvenční řízení s CK Conti se ještě zdrželo kvůli tomu, že Borovcová podala návrh ke Krajskému soudu v Praze, který musel případ předat k věcně a místně příslušnému městskému soudu. A nyní se tedy bankrot z důvodu zamítnutí návrhu dál protahuje.

Přesto si většina poškozených zákazníků nemusí zoufat, protože Česká podnikatelská pojišťovna už oznámila, že jim začala vyplácet peníze za neuskutečněné zájezdy. „Výše pojistné částky je postačující pro stoprocentní odškodnění oprávněných nároků klientů. Celková škoda se podle našich zjištění pohybuje v částce přibližně kolem jednoho milionu korun,“ uvedl šéf neživotního pojištění ČPP Václav Hönig.

Jenže ne všichni klienti mají takové štěstí. Jak již portál Krachy cestovek.cz upozornil, kvůli špatnému zákonu o cestovním ruchu pojišťovna nevrátí peníze lidem, kteří si u CK Conti koupili zájezd pořádaný jinou cestovkou. V těchto případech totiž Conti fungovala coby cestovní agentura a na to se pojistka proti úpadku nevztahuje.

Jediná šance pro tyto zákazníky je přihlásit se do insolvenčního řízení, takže teď po zamítnutí návrhu budou muset čekat na další. Jedinou a velmi chabou útěchou může být pro ně fakt, že cestovky většinou disponují jen minimálním majetkem a věřitelé tak stejně v konkurzech spláčou nad výdělkem. My budeme další vývoj případu CK Conti, která se letos stala první zkrachovalou cestovkou, i nadále sledovat.