Vyšetří policie „škatulata“ v padlé děčínské cestovní agentuře Aloha?

Krach děčínské cestovní agentury Aloha Děčín opět ve vší nahotě odhalil mezeru v tuzemském zákonu o podnikání v cestovním ruchu, na niž portál Krachy cestovek.cz opakovaně upozornil. Je tu další případ jako přes kopírák, kdy poškození klienti neodjedou na zaplacenou dovolenou a ze svých peněz svěřených cestovní agentuře už neuvidí ani korunu.

Podle platných paragrafů cestovní agentury – na rozdíl od cestovních kanceláří – nemusejí být povinně pojištěny proti svému úpadku.

Majitel a jednatel CA Aloha Jan Kotek totiž v nedávno podaném insolvenčním návrhu ohodnotil „majetek“ firmy na pouhé čtyři tisíce korun. Dluhy jeho firmy přitom přesahují šest a čtvrt milionu korun. Více než čtvrtina z této částky připadá na nejméně 30 poškozených klientů agentury, kteří jí svěřili své peníze, místo toho, aby je poslali rovnou na účet pořádající cestovní kanceláře.

Podobně jako při loňském neslavném konci pražské cestovní agentury Travel esprit i v tomto případě tak lidé přišli o své peníze kvůli neserióznosti agentury, která si finanční prostředky ponechávala a neposílala je cestovkám, které „zakoupené“ zájezdy pořádaly.

Součástí insolvenčního návrhu na CA Aloha je mj. pro ilustraci dopis od ředitele cestovní kanceláře Fischer z loňského listopadu obsahující výzvu k zaplacení necelých 40 tisíc korun. S praxí jednatele agentury Kotka neposílat obchodním partnerům finanční prostředky se vedle tuzemských CK bohužel setkaly i zahraniční cestovky a také několik tuzemských hotelů…

Ovšem zdaleka největší dluhy – tři a půl milionu korun – Aloha nasekala v bankách. Ty však, na rozdíl od poškozených zákazníků, dobrovolně podstoupily podnikatelské riziko a pro podobné případy mají vytvořeny rezervní fondy.

A tak zřejmě jedinou dobrou zprávou, pokud jde o krach děčínské cestovní agentury Aloha, je, že věc už vyšetřuje policie. Jak zjistila redakce portálu Krachy cestovek.cz z insolvenčního návrhu a z dalších úředních dokumentů, činnost zmíněné agentury v posledních letech byla provázena řadou skutečností, které vzbuzují určité pochybnosti.

Pokud jde o hospodaření CA Aloha v minulých letech, jediným orientačním vodítkem jsou hospodářské výsledky firmy za rok 2010. Shodou okolností také první a poslední, které za celou dobu své třináctileté existence firma dodala Obchodnímu rejstříku. Že ve zbylých letech agentura neplnila svou zákonem stanovenou informační povinnost, snad ani není třeba dodávat.

Jenže ruku na srdce – který zákazník si prověřuje cestovní kancelář nebo agenturu tak důkladně, že by prolézal veřejné rejstříky a pídil se po informacích, jimž by vlastně bez vzdělání ekonomického směru ani nerozuměl?

Faktem je, že v hospodaření agentury Aloha už v roce 2010 prolétlo pár varovných záblesků. Firma s obratem přes 22 milionů korun a osobními náklady na pět zaměstnanců ve výši necelého půl milionu ročně si vypomáhala téměř milionovým úvěrem a současně měla disponovat nerozděleným ziskem z minulých let ve výši 2,3 milionu korun.

Zdaleka největší pochybnost v redakci portálu Krachy cestovek.cz ovšem vzbudila „škatulata“ s polovičním podílem cestovní agentury. Podle smlouvy o převodu obchodního podílu z loňského dubna ji nejprve od J. Kotka koupila akciová společnost ESAIP za 1,8 milionu korun, aby mu ji koncem loňského roku prodala nazpátek za pouhých sto tisíc korun!

Nepřekvapuje, že jednatel firmy Aloha Děčín je současně živnostníkem s týmž předmětem podnikání, tedy provozováním cestovní agentury. Podle našich informací pan Kotek podnikání v cestovním ruchu už dávno pověsil na hřebík a nyní se věnuje… Ale o tom až zítra.

A mimochodem, z aktuálních informací z insolvenčního rejstříku vyplynulo, že soud návrh na insolvenci odmítl kvůli jeho formálním nedostatkům. Další vývoj samozřejmě budeme sledovat.