EXKLUZIVNĚ! Radek Řezáč ke krachu travel esprit: Byla to krutá lekce a vysoká cena za naivitu

Radek Řezáč, jednatel zkrachovalé cestovní agentury travel esprit, o jejímž případu referoval portál Krachy cestovek.cz jako první začátkem letošního srpna den po soudem vyhlášeném úpadku, nám poskytl vyjádření k pozadí toho, co se odehrálo předtím, než se firma dostala do insolvence. Dnes přinášíme druhý a poslední díl.

Travel esprit je mimochodem na stránkách firem Topkontakt na idnes.cz stále veden jako člen ACK ČR.

„Moje hloupost a naivita spočívala v tom, že jsem na něj (na Martina Kokeše – pozn. red.) nepodal trestní oznámení, ale ze strachu z problémů, které můžeme způsobit klientům, jsem souhlasil s převzetím jednatelství, které navíc bylo zapsáno o dva roky zpětně,“ sebekriticky uznal současný jediný jednatel padlé cestovní agentury travel esprit Radek Řezáč.

„Zároveň s tím jsem ještě spolu s dalšími dvěma zaměstnanci vložil do firmy veškeré svoje úspory, zastavil jsem byt a půjčil si peníze na úvěry, které jsem rovněž vložil do společnosti, abychom firmu opět nastartovali a umožnili tak zákazníkům spokojenou dovolenou, za níž u nás zaplatili.

Zároveň s tím jsem byl i okolnostmi donucen podepsat další zajišťovací nástroje a to i původnímu jednateli a převzít tak de facto dluhy na sebe,“ napsal nám jednatel travel esprit Radek Řezáč.

Toto všechno, uvedl R. Řezáč, bylo učiněno v dobré víře, že další dva společníci pod příslibem, který jsme od nich dostali po emailu, přepíší své podíly na nás a my se postupně z dluhů dostaneme, protože společnost neměla špatné obraty a o splacení dluhů se dalo uvažovat.

Podle Řezáče bohužel došlo k tomu, že podíly převedeny nebyly a než se jednatelství vyřídilo, peníze byly použity na úhradu již zmíněných faktur firmy předcházejícího jednatele Martina Kokeše. A právě v této době podle Řezáče došlo i k tomu, že neodcestovali klienti, kteří zaplatili zájezdy.

„Přesto jsme se dále snažili firmu udržet a uhradit klientům i dalším věřitelům jejich pohledávky postupně. Naneštěstí pro nás někteří z nich později podali návrh na exekuci,“ napsal nám jednatel agentury v úpadku. Následovalo prý obstavení účtů a peníze místo odsouhlasených splátkových kalendářů putovaly na účty exekutorů.

„Za výše popsané situace jsem jako jednatel neměl jinou možnost, než dát návrh na insolvenci, i když mne to osobně velmi trápilo a trápí dodnes,“ komentoval to Řezáč. Skutečností zůstává, že už předtím byly na firmu podány dva jiné insolvenční návrhy.

Jednatel travel esprit nám dále napsal, že on a jeho tři kolegové jsou jedni z větších věřitelů společnosti kvůli půjčkám, které do firmy poskytli. V insolvenčním rejstříku se to však doposud nijak neprojevilo.

„Za posledních 24 měsíců jsme si vypláceli mzdy do 5 tisíc měsíčně, abychom společnost udrželi v chodu. Výsledkem je, že se potýkáme s existenčními problémy. Já osobně jsem přišel doslova o veškerý majetek, včetně zmíněného bytu a zbyly mi pouze dluhy, které navíc dalšími opatřeními ze strany bank značně narostly,“ uvedl aktuální jednatel firmy, Radek Řezáč.

Tato situace je podle něj „velmi rozdílná proti dalším dvěma spolumajitelům“, z nichž jeden byl do konce roku 2011 faktickým jednatelem travel esprit. „Stále jezdí ve slušných autech a nemají žádné finanční problémy, i když předcházející jednatel (Martin Kokeš – pozn. red.) se na jejich vzniku velkou měrou podílel. Bohužel pro mne i ostatní dva kolegy to byla velmi krutá lekce, a vysoká cena, kterou jsme zaplatili za naší naivitu,“ uzavřel své vysvětlení Radek Řezáč.