Agentura Bohemia Travel System prodávala nelegálně zájezdy nejméně dva roky!

Podle zjištění redakce portálu Krachy cestovek.cz cestovní agentura Bohemia Travel System, která je členem Asociace cestovních kanceláří ČR, prodávala v rozporu se zákonem vlastní zájezdy nejméně od července 2011. Vyplývá to z nabídky již dříve uskutečněných zájezdů a z reakcí spokojených rusky píšících turistů.

Poté, co naše redakce začala v minulém týdnu ověřovat cestovní kancelář Euro Touch, emailem nám potvrdil její „existenci“ slevový portál KuponPlus.cz: „Náš partner poskytující zájezdy do Amsterdamu a Bruselu je cestovní kancelář Euro Touch, která je registrovaná v Asociaci cestovních kanceláří České republiky. Cestovní kancelář působí na trhu od roku 1997 a ročně dopraví více než 100 tisíc turistů po celé Evropě.“

Záhy však z nabídky uvedené slevového portálu zájezdy pro české turisty do Amsterdamu a Bruselu pořádané „CK Euro Touch“ zmizely. A s nimi i zájezdy této neexistující cestovky do dalších destinací: do Paříže a Lucembursku a do Benátek a Verony. Všechny nabízené a z webových stránek smazané nabídky lze však stále dohledat díky archivu vyhledávače Google.

„Neprodáváme svoje zájezdy, prodáváme zájezdy společnosti z Ruska. (Takže vy nejste cestovní kancelář, ale cestovní agentura?). Ano,“ uvedla minulý zaměstnankyně firmy při telefonickém hovoru s Českou televizí.

Jenže i kdyby to tak bylo, ani to česká cestovní agentura nesmí. Smí prodávat zájezdy tuzemských cestovních kanceláří a CK ze zemí Evropské unie, tedy cestovek, které podnikají na území EU a jejichž zákazníci jsou chráněni příslušnými evropskými směrnicemi. A ty se pochopitelně netýkají cestovních kanceláří z Ruska nebo dalších rusky hovořících zemí.

Nabídka několikadenních autobusových zájezdů do měst západní Evropy od „CK Euro Touch“ fungovala nejméně od roku 2011. Svědčí o tom děkovné vzkazy spokojených rusky hovořících turistů. Doménu nemá zaregistrovanou nikdo jiný, než společnost Bohemia Travel System.

Cestovní agentura Bohemia Travel System alias CK Euro Touch, jak zjistila redakce portálu Krachy cestovek.cz, nabízela zájezdy jen na vlastnicky a personálně spřízněném slevovém portálu KuponPlus.cz. Zde zveřejněné nabídky ale přebíraly nejméně dva tzv. agregátory slev – portály Skrz.cz a Slevoman.cz. Vymazat na nich nabídku neexistující CK už ale není tak snadné.

„Pokud se cestovní agentura vydává za cestovní kancelář, tak je to porušení zákona,“ uvedla k odhalení mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. ACK ČR zjištění portálu Krachy cestovek.cz během uplynulého víkendu nijak nekomentovala.