ACK ČR má vážný problém: Našli jsme černou cestovku mezi jejími členy!

Redakce portálu Krachy cestovek.cz tento týden odhalila tzv. černou cestovní kancelář přímo v řadách Asociace cestovních kanceláří ČR. Jde o incomingovou cestovní agenturu Bohemia Travel System, která nabízela rusky hovořícím i tuzemským klientům čtyřdenní poznávací zájezdy do Amsterdamu a Bruselu včetně dopravy a dvou nocí v 3* hotelu se snídaní a službami delegáta.

Zájezd od nepojištěné cestovky už na portálu nenajdete.

Připomeňme, že rozdíl mezi cestovní kanceláří a cestovní agenturou je zejména v tom, že kancelář musí mít koncesovanou živnost a musí být ze zákona pojištěna proti úpadku. A to v takové výši, aby klienti v případě jejího úpadku nezůstali bez pomoci v zahraničí nebo aby jim pojišťovna vyplatila peníze, o které kvůli krachu přišli.

Agentury ze zákona být pojištěny proti úpadku nemusí, protože nesmí prodávat vlastní zájezdy, ale mohou prodávat jednotlivé služby. Dvě a více poskytnutých souvisejících služeb (typicky dopravu a ubytování) zákon definuje jako zájezd.

Agentura, která prodává své vlastní zájezdy

Incomingová cestovní agenturu Bohemia Travel System až do včerejšího dne prodávala ve vší tichosti rusky hovořícím turistům, kteří do ČR přicestovali na vízum, zájezdy nejen do Karlových Varů, ale také do Bruselu a Amsterdamu, a to jako novinku od dubna letošního roku.

Další várka by měla odjet v sobotu, tedy už zítra. Že si nevymýšlíme, dokazuje selfpromo inzerce z www.euro-touch.com (stránky jsou kompletně v ruštině).

Na toto porušování zákona – firma je cestovní agenturou a nikoliv kanceláří – by se pravděpodobně nepřišlo, pokud by Bohemia Travel System nenabízela v jiných termínech zájezdy do Amsterdamu a Bruselu také českým zákazníkům prostřednictvím slevových portálů Skrz.cz a KuponPlus.cz se slevou 44 procent.

Neexistující cestovní kancelář Euro Touch

Před českými zákazníky totiž agentura Bohemia Travel System na slevových portálech vystupovala jako cestovní kancelář Euro Touch nebo CK Euro Touch.

„Platba musí být přičtena na účet CK Euro Touch nejpozději 4 dny před odjezdem (tj. nejpozději v pondělí před pátečním odjezdem). Po domluvě je možné zaplatit i v kanceláři CK Euro Touch (Londýnská 59, Praha 2), a to hotově nebo platební kartou,“ psalo se v nabídce na serveru Kuponplus.cz.

Háček je v tom, že v českém obchodním ani živnostenském rejstříku žádný takový subjekt neexistuje. Existuje jen člen ACK ČR, který je v asociaci veden jako cestovní agentura a to pod názvem Euro Touch by Bohemia Travel System s.r.o., přestože oficiální název firmy, tedy ten, pod nímž je zapsána v obchodním rejstříku, zní Bohemia Travel System s.r.o. Z obchodního a živnostenského rejstříku je zřejmé, že firma má oprávnění podnikat jen jako cestovní agentura.

Takže tu máme druhý problém – nejméně dva české slevové portály prodávaly návštěvníkům zájezdy od nepojištěné cestovní agentury pod hlavičkou neexistující cestovní kanceláře.

Ostatně to potvrzuje i odpověď portálu KuponPlus.cz: „Náš partner poskytující zájezdy do Amsterdamu a Bruselu je cestovní kancelář Euro Touch, která je registrovaná v Asociaci cestovních kanceláří České republiky, jak se můžete přesvědčit na níže uvedeném odkazu. Cestovní kancelář působí na trhu od roku 1997 a ročně dopraví více než 100 tisíc turistů po celé Evropě.

Nechuť cokoliv řešit

Ještě včera odpoledne byl odkaz na zájezd od CK Euro Touch na portálu KuponPlus.cz funkční. Jenže už není, protože nabídka zájezdu od neexistující CK zmizela, byla vymazána. Vymazat ji z archívu vyhledávače Google je ale poněkud obtížné, takže zde předkládáme důkaz, že neexistující cestovka zájezd skutečně nabízela. Mluvčí České obchodní inspekce Denis Gaidoš v odpovědi na náš podnět přisvědčil, že si pár měsíců po nástupu do státního sektoru dokonale osvojil techniku delegování: „Zdali se v tomto případě jedná o porušení zákona je možné zjistit na základě kontroly inspektorů ČOI. Proto Vás požádám, abyste tento podnět zaslala prostřednictvím e-podatelny na webu ČOI.“

Zavřeme oči nad interpunkcí a germanismem, podstatné je to, že mluvčí instituce, kterou a kterého platíme za svých daní, projevil nulový zájem cokoliv řešit. A to se o něm letos v květnu psalo, že je profesionál.

Jana Jabůrková z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) se nás v první odpovědi snažila informovat citací zákona, ale v druhém emailu už konkrétně uvedla, že „ministerstvo upozorní na tuto skutečnost příslušný živnostenský úřad“. A zabrání do zítřka příslušný živnostenský úřad tomu, aby v sobotu odcestovali na nepojištěný zájezd pořádaný před úpadkem CK nepojištěnou cestovní agenturou rusky hovořící turisté?

Zametání stop a vrtění psem?

Za pokus o vrtění psem lze označit emailovou odpověď tajemníka ACK ČR Michala Vebera, který nám včera napsal: „Právě si čtu Váš email a bohužel se v něm nedokážu zorientovat. Řádným členem Asociace cestovních kanceláří České republiky je cestovní agentura Euro Touch by Bohemia Travel System s.r.o., o čemž informujeme i na stránkách Asociace.

Na Vámi uvedeném slevovém portálu jsem žádnou nabídku prodeje čtyřdenního poznávacího zájezdu do Amsterdamu a Bruselu nenalezl. Z obrázku nelze ani zjistit, zda se jedná o portál www.kuponplus.cz.“

Předpokládejme, že tajemník ACK ČR už v době, kdy odpovídal na náš dotaz, věděl, že asociace má opravdu vážný problém. Zájezd pořádající „cestovka“ Euro Touch naše dotazy nezodpověděla, ale pan Veber dal do kopie své odpovědi kromě místopředsedy a mluvčího asociace Jana Papeže také adresu zk@euro-touch.com. Máme to chápat tak, že se nám ozve výkonná ředitelka Bohemia Travel System Zhianna Kim?

Na včerejší email, v němž problém „polopaticky“ vysvětlujeme, už pan tajemník nereagoval. Domníváme se, že pokud se stavovská organizace, jíž ACK ČR bezesporu je, staví také do role ochránců spotřebitelů, měla by urychleně řešit problém se svým členem, který porušuje platnou tuzemskou legislativu, stanovy sdružení, jehož je členem, a etický kodex spolku.

Důvěryhodnost ACK ČR je podle našeho názoru v každém případě velmi vážně otřesena.