„Bývalí zaměstnanec“ CA travel esprit se Krachům cestovek mstí na Facebooku

O úpadku pražské cestovní agentury Travel esprit jsme minulý týden informovali jako první, včera večer zprávu převzala řada zpravodajských webů. Mezi těmi, kdo si informaci o úpadku přečetl na internetu, byl také jakýsi Stano Weber. Do diskuse na našem Facebooku napsal, citujeme doslova i s pravopisnými chybami: „1, jsem bývalí zaměstnanec Travel espritu, což si můžete najít na portálu linkedin.cz.“

„Na rozdíl, od několika cestovek a kanceláří Travel Esprit všechny klienty odbavil. Pracuji v cestovním ruchu již 8 let a vím, kolik cestovních agentur dluží peníze cestovním kancelářím,“ napsal o sobě pan Stano Weber. A dodal: „4, MIMOCHODEM RYCHLOST HLEDÁNÍ VAŠE REDAKCE JE OPRAVDU OBDIVUHODNÁ, neboť o insolvenci všichni věděli, ode dne 1.3.2013, kdy byla podána na jistuci.cz. (tři smajlíky).“ Opět jsme příspěvek pisatele ponechali beze změn.

Stano Weber nás také vyzval: „3, Podívejte se také, od kdy pan Řezáč (jednatel CA travel esprit – pozn. redakce) vlastní firmu a že ji s velkými dluhy převzal (výsledovka 2008).“ Tak jsme se podívali. A výsledek?

Ve výsledovce za rok 2008 neměla firma ani korunu závazku, v běžném účetním období však skončila ve ztrátě dva a půl milionu. Navíc pan Radek Řezáč, který je podle obchodního rejstříku jednatelem firmy až od prosince 2009, ji nevlastní. Má 34 procent. Většinovými majiteli jsou bratři Martin a Ondřej Kokešovi, deset procent vlastní Josef Dobiáš.

Podívali jsme do výsledovky za rok 2009, poslední, kterou firma dala k dispozici na veřejnost, a zjistili jsme, že měla závazky ve výši cca 800 tisíc a půlmilionové pohledávky. Zadluženost firmy na konci roku 2009, kdy se jejím jediným jednatelem (tedy člověkem, který za vše odpovídá) stal Radek Řezáč, dosahovala asi 300 tisíc korun. Připomínáme, že dnes je firma v soudem nařízeném úpadku kvůli dluhům ve výši 11 milionů korun.

Také jsme se dle doporučení podívali na portál linkedin.cz. Žádný reálný živý člověk jménem Stano Weber tam není. Nebylo však obtížné zjistit, že se pod jménem „Stano Weber“ skrývá Stanislav Bartoška, jenž byl v letech 2010-2013 projektovým manažerem agentury Travel esprit. Téhož pana Bartošku zmiňoval jednatel Řezáč v diskusním příspěvku na Orbionu, kde poškozený klient upozorňoval na nekalé jednání cestovní agentury.

V příspěvku na našem FCB profilu jsme upozornili na to, že žádný Stano Weber neexistuje a že jde o falešnou identitu. Přinesli jsme také důkazy v podobě osobních údajů a těch pan Stanislav Bartoška využil k tomu, aby nechal náš Facebook zablokovat. Děkujeme české pobočce Facebooku, že pochopila, že jsme na straně těch, kdo přišli o své peníze kvůli podnikatelské neserióznosti… A věříme rovněž, že v souladu s podmínkami této sociální sítě Facebook konečně zruší účet někoho, kdo neexistuje.

Poškozených klientů CA Travel esprit jsou podle insolvenčního rejstříku desítky, ale možná, že jejich celkový počet přesáhne stovku, pokud se během příštích týdnů přihlásí všichni ti, kdo u ní přišli o své peníze.

„Zajímavá je v článku jiná skutečnost – údajně přišli o peníze i klienti, a to by za normálních okolností nemělo nastat,“ komentoval včera na serveru idnes.cz úpadek Travel esprit Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR). Dodejme, že stačilo, aby si pan Papež ověřil na insolvenčním portálu, že poškození klienti CA opravdu tvoří více než polovinu z počtu přihlášených pohledávek, a nemusel by použít slovíčko „údajně“.

A mimochodem. Podle serveru TOPkontakt.cz, tedy firem na idnes.cz, je travel esprit členem ACK ČR a UCA a je držitelem certifikátu APEK.

Vzhledem k tomu, že taková situace, o níž se zmínil pan Papež, nastala, je zřejmé, že zákon o některých podmínkách podnikání v cestovním ruchu má další mouchu – s podobnou situací se v něm totiž nepočítá. Neřeší ji ani novela, která letos prošla prvním kolem ve Sněmovně. Podle našich archivů jde o první velký úpadek ze zákona nepojištěné cestovní agentury, která připravila své zákazníky o spoustu peněz.

O případu s odkazem na Krachy cestovek.cz referovala i další média:

Finanční noviny (ČTK) – Krachycestovek.cz: travel esprit je kvůli dluhům v úpadku

iDNES.cz – Zkrachovala cestovní agentura travel esprit, dluží lidem miliony

E15.cz – Zkrachovala cestovní agentura Travel esprit. Dluží miliony korun

Novinky.cz – Cestovka Travel esprit je kvůli dluhům v úpadku

Deník.cz – Cestovní kancelář travel esprit je kvůli dluhům v úpadku

Český rozhlas – Cestovní agentura travel esprit je kvůli dluhům v úpadku

Česká televize – Cestovní agentura travel esprit je kvůli dluhům v úpadku

Finance.cz – Krachycestovek.cz: travel esprit je kvůli dluhům v úpadku

iHNed.cz – Krachycestovek.cz: travel esprit je kvůli dluhům v úpadku