CK Best Choice – po slovenské krachla i ta česká

Ačkoli ještě v pátek tvrdila česká cestovní kancelář Best Choice, že se jí problémy stejnojmenné slovenské cestovky netýkají, včera vyvěsila na svých stránkách úplně stejné oznámení o krachu. S tím rozdílem, že slovenská CK nechala v cizině 149 klientů, pražská „jen“ 15.

Přestože v pátek Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACKČR) uváděla pro ČTK, že české cestovky Best Choice se slovenské problémy netýkají a funguje dál, na sklonku pondělka se oznámení o krachu objevilo i na webu bestchoice.cz. Jedná se o téměř totožný text. Liší se datem, neboť Best Choice se sídlem v Praze vydržela o tři dny déle.

Obě cestovky byly pojištěny u Kooperativy, uvádějí stejné číslo pojistky, slovenská společnost s rozsahem pojištění na 2 500 000 Eur, česká na 30 000 000 Kč, tedy zhruba polovinu.

Podle dnešního vyjádření ACKČR zůstalo pražské Best Choice v zahraničí 15 klientů. Zatím není jasné, zda a kolik českých turistů si u Best Choice koupilo zájezd a na dovolenou neodjelo.

Některá média v pátek uváděla, že česká Best Choice se sídlem v Praze nemá se slovenskou nic společného. Šlo však jen o to, že česká se ještě tři dny snažila udržet zdání platební schopnosti. Byla však již nějakou dobu ve finančních problémech.

Jeden ze společníků, Msadek Lahmar, měl od poloviny loňského roku svůj podíl postižen exekucí. Navíc podle zpráv o výsledku hospodaření, zveřejněných v obchodním rejstříku, společnost za první tři roky svého působení vykazovala každoročně téměř miliónovou ztrátu. Uzávěrka za loňský rok zatím zveřejněna nebyla.

Propojení obou cestovek je zřejmé nejen z loga a z podoby katalogů na webových stránkách, ale také z informací z roku 2009, kdy česká CK Best Choice vstupovala na tuzemský trh jako dceřiná společnost zavedené slovenské cestovky.

Z pohledu do slovenského a českého obchodního rejstříku je personální propojení obou firem zřejmé – majitelem, respektive majoritním majitelem, obou krachlých cestovek je podnikatel tuniského původu Tárik Dhrif žijící v Bratislavě.

Best Choice je letos třetí slovenskou cestovkou v problémech, v ČR je to nejméně pátá.