Dovolená bez cestovky: Jak si půjčit auto

Nabídka na pronájem všech typů vozů v zahraničí je bohatá a většinou i cenové přijatelná. Nejvýhodnější je objednat si auto předem prostřednictvím některého z rezervačních portálů, které komunikují i v češtině. Nutností je ale embosovaná platební karta vydaná na jméno řidiče.

Specializované servery mají většinou o něco nižší ceny než přímo půjčovny. Na trhu jich funguje celá řada. Mezi nejznámější patří Rentalcars.com, Holidayautos.cz, Arguscarhire.com nebo Autoeurope.eu. U většiny z nich si lze nastavit verzi v češtině a nabídku v korunách. Nicméně znalost angličtiny, případně lokálního jazyka, je při převzetí vozu na místě v podstatě nezbytná.

Všechny portály fungují podobně. Uživatel zadá potřebné údaje, server vyhodnotí nabídky půjčoven a za okamžik vyjede seznam vozů. Každá položka obsahuje model auta s poznámkou „nebo podobné“. Klient si totiž objednává pouze kategorii vozu, kterou uvedený model jen názorně reprezentuje. Jakou značku nakonec šofér dostane, zůstává obvykle do poslední chvíle utajeno a spíše to záleží na tom, co je zrovna na řadě.   

Pronájem se hodí pro všechny, kteří nemají dostatek financí na koupi auta, nechtějí se vázat půjčkou na auto či vyráží na dovolenou letecky a následně budou potřebovat k cestování vozidlo. Pronájmy aut jsou velmi pohodlné.

Nulová spoluúčast stojí za zvážení

Rozhodně se vyplatí projet vícero rezervačních webů a pak pečlivě prozkoumat, co ceny zahrnují. Základem je klasické autopojištění jako havarijní pojištění, pojištění odpovědnosti, pojištění proti krádeži a neomezené kilometry (slovníček pojmů v angličtině je na konci článku).

Nabídky se mohou v rámci jedné kategorie vozu lišit například podle výše spoluúčasti. Ta se pohybuje v rozmezí 600 až 2000 eur. I na jednom serveru se může objevit totožný vůz vícekrát s různou cenou. Dražší varianta nicméně stojí za zvážení, protože obsahuje třeba nulovou spoluúčast nebo jiná zvýhodnění.

Karta je nezbytná

Po vybrání vozu si portály půjčovné velmi rychle strhnou z účtu zákazníka, někdy i druhý den po objednávce, případně si částku zablokují na kreditní kartě. Nicméně některé servery nabízejí možnost bezplatné změny termínu či zrušení objednávky do 48 hodin před vyzvednutím auta

Při pronájmu auta je nezbytné mít embosovanou platební kartu vystavenou na jméno řidiče. Přičemž někde nestačí klasická debetní, ale půjčovny často vyžadují kvůli blokaci zálohy ve výši spoluúčasti kreditní kartu, opět musí být na jméno šoféra. Je jistější informovat se o přesných platebních podmínkách ještě před konečnou objednávkou na kontaktních linkách rezervačních portálů.

Levnější jih Evropy

Výše půjčovného se pochopitelně liší země od země. Příznivé ceny jsou ve Španělsku, Portugalsku, v některých oblastech Itálie, v Řecku, na Kypru, ve Velké Británii, v Irsku či Bulharsku. Půjčovné od velkých firem, s nimiž rezervační weby spolupracují, se tam u menších modelů (Peugeot 207, Ford Fiesta, Seat Ibiza) pohybuje zpravidla od 500 do 1000 korun za den, záleží na sezoně a délce pronájmu. Ceny v přímořských letoviscích bývají ještě nižší. Ušetřit lze také výběrem vozu, nejlacinější a tím pádem i velmi oblíbená jsou třídveřová miniauta.   

Půjčovné by kromě pojištění a neomezených kilometrů mělo obsahovat také silniční daň, DPH nebo asistenci při poruše. Naopak nezahrnuje dálniční poplatky a pokuty. Zaměstnanci půjčoven při předávání auta obvykle ještě nabízejí možnost připojištění skel či pneumatik. Dodatečně si lze pronajmou třeba i autosedačku nebo navigaci za 10 až 20 eur denně. 

Při vracení vozu v den odletu je lepší mít časovou rezervu. Zejména v sezoně na vytížených pobočkách u letišť bývá nával a chvíli trvá, než se člověk dostane na řadu. Navíc v některých městech stojí filiálky půjčoven dál od letištních hal a klienty tam vozí kyvadlová doprava. Takže po odevzdání auta je nutné ještě vystát frontu na místo v dodávce.      

Česko-anglický slovníček základních pojmů:

  • Havarijní pojištění – Collision Damage Waiver (CDW)  
  • Pojištění odpovědnosti – Liability Insurance nebo Third Party Liability
  • Pojištění proti krádeži – Theft Protection nebo Theft Waiver
  • Neomezené kilometry – Unlimited Kilometers nebo Unlimited Mileage
  • Se spoluúčastí – with excess
  • Nulová spoluúčast – zero excess