Dovolená bez cestovky: Cestovní pojištění

cestovni_pojisteni

Stačí se při cestách do ciziny spolehnout na evropský zdravotní průkaz či na pojištění u platební karty? Nebo je lepší uzavřít klasickou cestovní pojistku? Pro nezbytně nutnou a ne extrémně drahou zdravotní péči určitě dostačuje pojištění u karty a pro výjezd do zemí Evropské unie i průkazka zdravotní pojišťovny. Jenže obě varianty mají své úskalí.

U platební karty to je zejména nízký pojistný limit. Ten se často pohybuje v rozmezí 1 až 1,5 milionu korun, zatímco u běžného cestovního pojištění to je zhruba dvojnásobek. S nízkým pojistným stropem můžou nastat problémy hlavně v zámořských zemích. Jednak kvůli tamější drahé péči, ale také z důvodů vysokých nákladů na případnou repatriaci.

Cestovatelé, kteří zamýšlejí zůstat v cizině déle, by si rovněž měli ověřit, jakou maximální souvislou dobu pobytu v zahraniční pojištění u karty pokrývá. Standartní časový horizont totiž bývá nejvíce 90 dnů.

S průkazkou pojišťovny pouze do veřejné nemocnice

Krom výše řečených omezení se ale „karetní“ pojistky hodně podobají běžnému cestovnímu pojištění. Naopak u evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC), což je vlastně kartička zdravotní pojišťovny, je situace složitější. Každý občan EU má po jeho předložení nárok na poskytnutí stejné zdravotní péče v zemích EU jako tamní lidé. V praxi to však znamená, že nemocný či zraněný turista musí vyhledat zdravotnické zařízení financované z veřejných zdrojů a tam se nechat ošetřit.

„Za poskytnutou péči ale také bude hradit stejnou spoluúčast jako místní. A ta je v mnoha zemích značná: v přepočtu od 50 do 2000 Kč za návštěvu lékaře, i několik set korun za předepsané léky, běžné jsou poplatky za hospitalizaci,“ informuje VZP. To není málo, zejména vezme-li se v potaz obecná ekonomická situace.

Pokud turista přeci jenom něco zaplatí ještě nad rámec spoluúčasti, měl by si schovat účty a pak u své pojišťovny žádat o refundaci. A dokonce lze nárokovat i proplacení ošetření na soukromé klinice. V tomto případě však dle VZP pacient dostane zpět své peníze „jen do výše českých cen a jen pokud šlo o péči, která je v ČR z veřejného zdravotního pojištění hrazená.“

Další nevýhodou EHIC je vedle plateb za spoluúčast a omezeného výběru zdravotnického zařízení i fakt, že nenabízí žádné asistenční služby, takže si jeho držitel musí vše vyřídit sám. Důležitá je také skutečnost, že zdravotní kartičky nekryjí náklady na repatriaci. Podrobnosti o tom, co garantuje evropský průkaz zdravotního pojištění, naleznete na webu VZP.

Sportem ku dražší pojistce

A kolik cestovní pojištění vlastně stojí? Obvyklé ceny se pohybují v rozmezí 20 až 60 korun na den. Záleží samozřejmě na destinaci, délce pobytu a charakteru cesty. Pojistky pokrývají běžné rekreační aktivity. Účast na sportovních soutěžích, horské túry mimo značené trasy či ve vyšších nadmořských výškách a různé takzvaně extrémní sporty je už nutné připojistit. Pokud si cestovatel není jistý, jestli jeho plánovaná činnost nebude náhodou „extrémní“, měl by si informovat u pojišťoven.

Podrobnosti o cestovním pojištění včetně cen lze nalézt třeba na stránkách největších hráčů na trhu, VZP a České pojišťovny, kde lze také uzavřít pojistku on-line. Podmínky dalších firem je možné zjistit například na internetové kalkulačce Finmarket.cz.