Dovolená bez cestovky: Výběr a rezervace hotelu

V druhém dílu našeho seriálu o cestování na vlastní pěst přinášíme rady, jak a kde je možné spolehlivě najít ubytování všech cenových kategorií, od nejlacinějších hostelů až po vícehvězdičkové hotely.

Ať už se člověk chystá na víkend do Bratislavy, nebo letí prozkoumat romantickou Neapol, může si dopředu najít ubytovaní, které bude vyhovovat jeho požadavkům.

Velký výběr různého typu ubytování kdekoli po celém světě nabízejí speciální rezervační portály. K největším patří Booking.com a Hotels.com, které fungují na podobném principu. Za své zprostředkovatelské služby inkasují provize od hoteliérů, takže klientům nabízejí stejné a v případě zvláštních akcí dokonce i nižší ceny než samotné hotely.

Oba servery jsou vedle mnoha světových jazyků k dispozici také v češtině, stačí si nastavit jazyk na horní liště. Rovněž si lze zvolit měnu, včetně koruny, v níž se zobrazují ceny.

Vyhledávání začíná na úvodní straně zadáním destinace, termínu, počtu lidí a typu požadovaného ubytování (hotel, apartmán, penzion, hostel). Následně vyjede kompletní nabídka v daném místě, kterou je pak možné zužovat podle dalších kritérií, jako jsou cena, preferovaná městská čtvrť nebo průměrné hodnocení.

Posledně jmenované kritérium patří k velkým výhodám rezervačních portálů. Své klienty totiž pobízejí, aby prostřednictvím on-line formuláře ohodnotili a okomentovali služby hotelů. U popisu každého ubytovacího zařízení proto nechybí průměrná známka (čím vyšší, tím lepší) a série někdy hodně šťavnatých komentářů. Ty jsou zveřejňovány v původním jazyce, v němž byly napsány, tedy hlavně anglicky. Občas se ale najdou i příspěvky od českých turistů.

Po vybrání vhodného hotelu či penzionu přichází na řadu rezervace, při níž je nutné vložit údaje o platební kartě. Slouží jako záruka, že zákazník skutečně dorazí. Zálohy či platby předem hotely totiž obvykle nevyžadují, peníze si strhávají až po odjezdu hosta.

Výše zmíněné servery samozřejmě nejsou jedinou možností, jak si najít nocleh. Další variantou je třeba web Hrs.de a na hostely se specializují například stránky Hostelworld.com. Mezi užitečné pomocníky patří rovněž internetové agregátory (např. Beoo.com), které vybírají nejvýhodnější nabídky z více rezervačních portálů.