Dovolená bez cestovky: Nákup letenky

Portál Krachy cestovek zahajuje seriál věnovaný praktickým radám o cestování na vlastní pěst. Doporučíme, jak a kde si výhodně koupit letenku, vybrat hotel a pronajmout auto. Nezapomeneme ani na další užitečné rady. První díl je o pořízení letenky.

Na trhu s letenkami funguje v českém jazyce vícero portálů. Nejznámější jsou Studentagency.cz (stejnojmenné firmě patří ještě server Letenky.cz) a Letuska.cz společnosti Asiana. Na nízkonákladové aerolinky se orientují weby Azair.cz nebo Skypicker.com.

Portály často nabízejí vedle Prahy i jiná místa odletu, obvykle Vídeň a Mnichov, případně jiná letiště v ČR. Po zadání termínu cesty a cílové destinace vyjedou nabídky seřazené podle ceny. Pak už jenom stačí rezervovat tu nejvhodnější. Pokud se musí přestupovat, servery vyberou nejlepší kombinace spojů. Nicméně je dobré sledovat čas na přestup. Hodina se na první pohled může jevit jako dostatečná doba, ale vzhledem k možným zpožděním je lepší zvolit delší interval.

Klienti mohou platit kartou či jinými on-line způsoby. Potřebné instrukce včetně elektronické letenky, kterou stačí vytisknout, přijdou e-mailem. Nikdo se již nemusí trmácet pro papírové jízdní doklady do kanceláří prodejců. Z tepla domova je možné se přes internet i odbavit. Nízkonákladoví dopravci easyJet a Ryanair už dokonce klasické odbavení na letišti úplně zrušili.

V případě cesty do některé z velkých evropských metropolí, kam hodně létají nízkonákladové aerolinky, je dobré si ověřit ceny přímo na stránkách těchto společností. Nejčastěji jde o easyJet, Ryanair, Wizzair a Smartwings.

Další možnosti nabízí třeba srovnávač cen Skyscanner. Tipy na levné letenky a různé výhodné nabídky přináší portál Cestujtelevne.com. Užitečné informace včetně internetových adres německých prodejců vydal třeba server iDnes.cz.