Novela zákona o cestovním ruchu prošla vládou a míří do parlamentu

Vláda schválila dlouho očekávaný návrh novely zákona č. 159/1999 Sb. o podnikání v cestovním ruchu. Přijaté změny mají podle názoru ministerstva pro místní rozvoj (MMR) lépe ochránit klienty před krachem cestovní kanceláře, zároveň ale budí rozpaky u některých hráčů na trhu. Normu ještě musí odhlasovat zákonodárci, takže letošní sezona pojede podle starých pravidel.

Novela mimo jiné stanovuje minimální limity pojistného plnění u povinného pojištění proti úpadku na čtyři miliony korun pro cestovky nabízející letecké zájezdy, což by mělo omezit podpojištění CK. Touroperátorům rovněž nařizuje vést průkaznou evidenci o tržbách a počtu prodaných zájezdů a mají též informovat ministerstvo pro místní rozvoj i pojišťovny o každé změně podnikatelského záměru.

Zpřísňuje se také vydávání povolení na provozování CK. Cestovky budou muset předložit k žádosti o koncesi pojistnou smlouvu včetně dokladu o zaplacení pojistného. Nyní stačilo předložit jen smlouvu a pojistné zaplatit až po schválení žádosti o licenci.

Novela zároveň pojišťovnám nastoluje povinnost plnit i nad rámec sjednaného pojistného limitu, což se jim příliš nezamlouvá. „Je to proti základním principům, na kterých pojištění po staletí stojí,“ uvedla Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven. Podle ní prý může nastat situace, že cestovní kanceláře nikdo nepojistí.“

Pochybnosti vzbuzuje také samotný proces přijímání novely. Dle rok staré zprávy jejího předkladatele, ministerstva pro místní rozvoj, již loni v dubnu údajně vrcholily přípravy novelizace a nový předpis měl platit už pro letošní turistickou sezonu. Nakonec se ale práce resortních legislativců na změnách paragrafů zadrhla, takže podle nových pravidel se pojede až od roku 2014.