Zkrachovala jedna z nejstarších jihočeských cestovek Bolero Tours

Třeboňská cestovní kancelář Bolero Tours manželů Lebedových po 23 letech existence končí svou činnost, protože se jí nepodařilo získat povinné pojištění proti úpadku, vyplynulo z informací Finančních novin. Cestovka nyní neorganizuje žádný zájezd a nemá klienty v zahraničí.

Zpráva o konci CK se objevila i na internetových stránkách firmy Bolero.cz. Podle nich se veškeré prodeje zastavily už na začátku dubna a od té doby kancelář neúspěšně jednala s pojišťovnami a vyvíjela snahu k uzavření nutné pojistky na další období.

„Cenu několika set prodaných a dosud nerealizovaných zájezdů by mělo pokrýt dosavadní pojištění. Zástupci cestovní kanceláře spolupracují s pojišťovnou Generali, které předají podklady pro vypořádání,“ uvádí se ve vyjádření CK.

Cestovka dle Finančních novin měla do 31. března sjednáno pojištění proti úpadku právě u Generali, přičemž pojistka se vztahuje na neuskutečněné zájezdy prodané do tohoto data. „Kancelář byla pojištěna na sedm milionů korun,“ uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger.

Pojišťovna je podle něj připravena vypořádat tuto pojistnou událost v co nejkratším termínu. „Záleží také na tom, aby všichni klienti neprodleně poskytli naší asistenční službě veškeré potřebné podklady, zejména cestovní smlouvu a doklady o uhrazení zálohy a plné ceny zájezdu,“ dodal Tillinger.

Všechny potřebné informace a kontakty na asistenční službu jsou k dispozici na již zmíněném webu Bolero.cz. „Na holičkách jsme nenechali nikoho. Našim klientům i pojišťovně poskytneme veškerou součinnost tak, aby byli všichni naši zákazníci odškodněni co nejrychleji. Vzniklá situace nás velmi mrzí a zákazníkům se omlouváme,“ prohlásil spolumajitel CK Jan Lebeda.

Situaci cestovky v posledních letech negativně ovlivnily slevy. „Je to zaklínadlo, bez kterého zájezd prakticky nejde prodat. Celý tento kolotoč společně s přetrvávající krizí a šetřením zákazníků, které je stále těžší přesvědčit, aby vycestovali mimo krásné jižní Čechy, měl bohužel na náš hospodářský výsledek negativní dopad,“ vysvětlil příčiny úpadku Lebeda. Právě kvůli ekonomice firmy pojišťovny neuzavřely s CK smlouvu na letošní sezonu.

Bolero Tours fungovala od roku 1990. Zájezdy nabízela hlavně zákazníkům z Jihočeského kraje, kde dosud měla čtyři pobočky, a to v Třeboni, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Táboře. Velikostí se řadila mezi středně velké regionální cestovky, do zahraničí každoročně vyslala zhruba pět tisíc turistů.