Nákup zájezdu: Většina CK požaduje 50procentní zálohu, existují ale výjimky

Objednávka vytoužené dovolené téměř vždy odlehčí kapse či bankovnímu účtu klienta o pár tisíc korun, protože cestovní kanceláře požadují zálohy. Obvykle vybírají 50 procent z celkové ceny zájezdu, tedy včetně předem dojednaných služeb, jako jsou fakultativní výlety.

Zbytek částky musí turista běžně uhradit měsíc před odjezdem, některé cestovky ale dychtí po penězích klientů mnohem víc. Třeba CK Fischer v „podmínkách pro cestující“ požaduje doplatek „nejpozději 45 dní před zahájením zájezdu“ a Quality Tours, která se orientuje na seniory, je ještě nedočkavější. Konečnou částku jí musí zákazník vysázet dokonce 50 dní před odjezdem. V případě koupě dovolené v kratší lhůtě, než zmíněných 30 až 50 dní, se u většiny CK platí rovnou celá suma.

Někteří touroperátoři ale inkasují nižší zálohy než polovinu ceny zájezdu. My jsme našli tři firmy, které se spokojí s 30 procenty. Je to AGL travel, Exim Tours a CK Victoria. Kompletní průzkum všech cestovek jsme však neprováděli, tudíž tento výčet nemusí být zdaleka úplný.

Zcela odlišně má své platební podmínky vyřešené již zmíněná CK Fischer. Požaduje totiž paušální zálohy. Při uzavření cestovní smlouvy během dubna to je skoro pět tisícovek a od 1. května již sedm tisíc korun. Výjimku tvoří zájezdy na Sardinii, u nichž je „záloha 50 % z ceny zájezdu,“ píše se v podmínkách pro cestující cestovní kanceláře Fischer.

V dalším dílu našeho seriálu, který vydáme za týden, se zaměříme na výši stornopoplatků, jež si cestovky účtují v případě odřeknutí zájezdu.