Rokenrolový tanečník Dutka vozí lidi na expedice, pro úřady ale neexistuje

tanecnik_dutka_expedice

„Zážitky i cenami jsme v ČR neporazitelní!“, hlásá na zastávce vylepená reklama propagující zahraniční expedice spolku Rocky Club Praha International, jehož vedoucím je rokenrolový tanečník Jiří Dutka. Klub však pro své podnikání nemá žádné povolení. Není nikde registrován, ani jako firma ani jako sdružení, pro úřady vlastně neexistuje. A jeho reklama je vylepena načerno.

Spolek opakovaně pořádá hromadné expedice do hor v různých destinacích. Na svém webu se chlubí 24letou tradicí. Zájemce láká na nízké ceny a vymezuje se vůči cestovkám: „až o 50% levněji než nejlevnější CK,“ tvrdí slogan u výletu do Maroka.

Klienti se ale po zaplacení automaticky stávají členy klubu, takže celé podnikání se navenek tváří jako privátní záležitost pro uzavřený okruh lidí. 

Krachy cestovek zjistily, že činnost klubu už kontrolovalo ministerstvo pro místní rozvoj, které má cestovní ruch ve své gesci. Nepřišlo ale na nic převratného: „…nejedná se o cestovní kancelář ani agenturu, tudíž nemá pojištění proti úpadku CK.

Pravděpodobně se jedná o klub, který poskytuje zájezdy svým členům, a proto pobyty, organizované klubem, nejsou zájezdy, když jsou určeny výlučně pro členy klubu,“ uvedla pro Krachy cestovek.cz mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Z vyjádření MMR nicméně vyplývá zajímavý závěr, a sice že na Dutku jsou úřady krátké, protože jeho klub není nikde registrován, takže oficiálně vlastně neexistuje. „Nepodařilo se najít IČ či jinou identifikaci, abychom mohli zaslat pro jistotu ještě návrh na prošetření činnosti příslušnému živnostenskému úřadu,“ doplnila Jabůrková.

Reklama Rocky Clubu vylepená na autobusové zastávce v Praze.

Takové podmínky může běžná cestovka Dutkovi jen tiše závidět. Nehledě na to, že při seriózním podnikání se cenám zájezdů-nezájezdů Rocky Clubu nedá konkurovat. Regulérní CK musí hradit spoustou výdajů včetně daní a zákonné pojistky proti úpadku, s čímž se Jiří Dutka netrápí.

Na diskuzních fórech se na klub objevují rozporuplné reakce, část klientů si expedice chválí pro jejich neformálnost, jiní zase kritizují chaotickou organizaci. „Chvilema slo i o zivot a za to to nestoji,“ napsal loni v září pod jménem Jakub účastník diskuze na serveru Hedvábnástezka.cz.

Debatér s přezdívkou „zbys“ v říjnovém příspěvku zase zpochybňoval cenovou výhodnost akcí: „O levnosti zájezdu se dá také pochybovat, v ceně je pouze doprava, vše ostatní si platíte sami!!“ Ceny se podle destinace pohybují od 3500 Kč do 13 900 Kč.

Příznivci i odpůrci se nicméně shodují na Dutkově zálibě v alkoholu: „…byla jsem s Rockyclubem pred lety v Rumunsku a nemuzu si na nic stezovat. Dutka … je od rana do vecera ozralej, jo, to je pravda, ale tak at,“ uvedla loni v lednu jedna z tolerantních fanynek v diskuzi na portálu Outdoorforum.cz

Na zastávkách pražské MHD lze nalézt ilegálně vylepenou reklamu spolku. Potvrdil to manažer pražského dopravního podniku Petr Mašek. „Vámi popisovaná společnost s DP a.s. smluvní vztah nemá. Jedná se o klasický černý výlep, kterým je naše hlavní město zahlceno,“ řekl Mašek Krachům cestovek.cz.

Rocky Club Praha založili Eva a Jiří Dutkovi v roce 1984 jako oddíl rokenrolového tance. O šest let později se rozdělili a Dutka založil Rocky Club Praha International. Dutkův mezinárodní Rocky Club na svém webu už žádné tancování nenabízí, pouze expedice. Jako tanečník Jiří Dutka působí v T.J. Sokol Praha na Hanspaulce, kde vede taneční oddíl pro děti.