Většina cestovek neplní zákonné povinnosti a MMR jen přihlíží

Na špatný zákon o cestovním ruchu i na nečinnost ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsme upozorňovali mnohokrát a situace se přesto nelepší. Teď navíc vyplavala na povrch další znepokojivá informace.

Ne všichni klienti cestovek se po zaplacení zájezdu mohou kochat krásami moře.

Většina cestovek nezveřejňuje údaje o svém hospodaření, turisté tak často vůbec netuší, komu dávají své peníze. „Neznám branži, v níž by si v podstatě kdokoli mohl shromažďovat desítky milionů korun bez jakékoli kontroly,“ prohlásil na pondělním setkání s novináři nestor českého cestovního ruchu Zdeněk Honek.

Honek si dal tu práci, aby spočítal, kolik cestovek zveřejnilo za roky 2009 až 2011 své účetní uzávěrky. Došel k alarmujícím číslům. Z 1029 touroperátorů jich 329 podnikalo jako fyzická osoba, nemuseli tedy publikovat žádná finanční data. Zbylých sedm stovek byly právnické osoby, z nich pouhých 169 poctivě zveřejnilo kompletní uzávěrky, 292 je mělo neúplné a 239 je vůbec neposkytlo.

„Z těchto údajů vyplývá, že z celkového počtu všech cestovních kanceláří v České republice máme úplný přehled o hospodaření jen u 16,5 procent z nich,“ dodal Zdeněk Honek, který nešetří kritikou na adresu ministerstva pro místní rozvoj a příslušných paragrafů.

Děravý zákon 159/99 Sb. o podnikání v cestovním ruchu dokonce nazval „lidovou tvořivostí“, protože vznikal na MMR pod tlakem různých lobbistických skupin, takže nakonec neodpovídá požadavkům evropské normy 90/314 EHS o službách v cestovním ruchu. „Jsem pamětník vydání toho zákona, byl jsem u řady jednání s ministerstvem, a nikdy to nikam nevedlo,“ doplnil Honek.

Občanské sdružení Krachy cestovek dlouhodobě upozorňuje na chyby v zákoně i na špatný výklad evropské legislativy vedoucí k bídné ochraně turistů. Poškození klienti zkrachovalé CK už kvůli nedůslednému přenesení unijních předpisů do českého právního řádu začali nárokovat své peníze po MMR.

Teď se ke kritice státu a jeho zákonů přidalo také občanské sdružení HTC Fryčovice, v jehož výboru pracuje i Zdeněk Honek. Sdružení podalo na Českou republiku stížnost k Evropské komisi kvůli nedostatečné ochraně klientů zkrachovalých cestovních kanceláří. Nedostatky tuzemské legislativy podle něj plynou z chybného překladu evropské směrnice, kterou používá ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

„Já podezřívám MMR, že se zasadilo o to, aby překlad směrnice Evropské komise, hlavně článku sedm, byl matoucí,“ prohlásil dokonce Honek.

Ten zároveň navrhuje i řešení současné neradostné situace. Podle něj by se měly zavést povinné kauce pro cestovky ve výši jeden až šest milionů korun, které by v případě bankrotu vedle pojistky sloužily k odškodnění klientů. Ministerstvo by pak na základě potvrzení o složení depozitu vydalo touroperátorovi licenci na následující rok. 

Honek svůj podnět poslal do sněmovny. Jak nakonec dopadne je ale nyní ve hvězdách. Každopádně pro letošní sezonu se patrně nic nezmění a peníze turistů dál nebudou stoprocentně chráněny.