Pojišťovna píchla do vosího hnízda. MMR ani Papež ale postiženým turistům řešení nenabídli

pojistovna_pichla_do_vosiho_hnizda

Čtvrteční oznámení pojišťovny Generali, že jí došla trpělivost a kvůli opakovanému poškozování svého dobrého jména zažalovala český stát, vyvolalo v médiích pořádný rozruch. Bohužel v jednání ministerstva pro místní rozvoj (MMR) i Asociace cestovních kanceláří ČR se nic nezměnilo. Stále dokola omílají svoji obehranou písničku o vině pojišťoven a při tom se ohánějí děravým zákonem o podnikání v cestovním ruchu.

Jestli ožebračení klienti padlých cestovek očekávali, že MMR a asociace změní svůj postoj a konečně jim sdělí něco, co by jim v jejich zoufalé situaci pomohlo, hluboce se mýlili. Opět si vyslechli jen staré fráze, které jim peníze nevrátí. Ministerstvo v rozporu s evropskou směrnicí prostě nedokáže stoprocentně ochránit české spotřebitele, pokračuje ve svalování své zodpovědnosti na soukromé firmy a problémy neřeší.

„I letos budou lidé kupující pobyty u cestovek jako nazí v trní, protože nemají vůbec žádnou možnost si někde zjistit, zda není CK právě před krachem a zda si platí dostatečně vysoké pojištění. Nákup letní dovolené u cestovky tak spíše než jistotu odpočinku připomíná ruletu,“ trefně vystihl současný stav deník Právo.

Situace je skutečně kritická a novela špatného zákona o podnikání v cestovním ruchu připravovaná ministerstvem pro místní rozvoj nynější krizi patrně jen prohloubí.

„Podle ní (novely – pozn. red.) by musely pojišťovny zaplatit celou škodu, i kdyby například pojistily cestovku na milion korun a zůstaly by po ní neuskutečněné zájezdy za deset milionů. Pojišťovny něco takového odmítají, podle nich je pak riziko příliš velké a nikdo je na ně nezajistí. Podle nich by pak ani nemělo smysl dál v takovém oboru podnikat.“ napsala Mf Dnes.

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR (ACKČR) Jan Papež (stejně jako MMR) nicméně turistům žádné kloudné řešení nenabízí a jen pokračuje v nenávistných výpadech proti občanskému sdružení Krachy cestovek a jeho zástupci Janu Kratochvilovi.

„Je to trochu ubohost dělat tady chytráka pod falešným jménem, ale to je věc každého, kdo se stydí za své vlastní jméno. Že pane Kratochvíle. Třeba si Vás Generali na ty soudy najme, pokud bude chtít ušetřit. Přece jen pan Kalvoda bude asi o něco dražší než vy,“ okomentoval Papež názory jednoho z aktérů diskuze na serveru iDnes.cz.

Mluvčí asociace přiřkl identitu pana Kratochvila cizímu člověku, jenž je v diskusích na serveru iDnes řádně zaregistrován jako Tomáš Marný pod číslem 18117.

Co je však horší, Janu Papežovi, jak už v minulosti mnohokrát ukázal, vůbec nedochází, že občanské sdružení Krachy cestovek není pouze Jan Kratochvil, ale hlavně stovky okradených klientů. Ti se k nám hlásí, protože je stát zastupovaný ministerstvem pro místní rozvoj v jejich zoufalé situaci nedokáže ochránit (o panu Papežovi nemluvě), a naše sdružení jim nabízí reálnou naději, že díky žalobám na stát dostanou zpět své peníze.