MMR tají, kde jsou pojištěny cestovní kanceláře

pojisetni_cestovnich_kancelari

Redakce portálu Krachy cestovek.cz zjistila, že spotřebitelé, plánující letošní letní dovolenou, mohou narazit na závažný problém. K dnešnímu dni víme nejméně o deseti případech cestovních kanceláří, u nichž je problematické na oficiálních místech zjistit, zda mají platné povinné pojištění proti úpadku nebo ne.

MMR nabízí na svém webu rozcestník na pojišťovny, které pojišťují cestovky. Čtyři pojišťovny na seznamu chybí.

Včera jsme upozornili na cestovku RS Tour podnikatele Romana Šimka, médii spojovaného s předloňským krachem I. Parkam Holidays. Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím své mluvčí Jany Jabůrkové a jí poskytnutého  seznamu pojištěných CK s platnou koncesní listinou nám tvrdilo, že RS Tour má smlouvu se slovenskou pojišťovnou Union, na webu Asociace cestovních kanceláří ČR jsme se pro změnu dozvěděli, že CK je pojištěna u Generali.

Ve skutečnosti, jak jsme zjistili, je zmíněná CK pojištěna u pojišťovny Slavia. Zádrhel je podle nás v tom, že RS Tour na svém webu neposkytla svým zákazníkům informace o zákonném pojištění proti úpadku. S ohledem na dřívější angažmá pana Šimka, někdejšího jednatele několika cestovek, které už nejsou mezi námi, by to bylo takříkajíc fér.

Férovou hru se spotřebiteli, kteří mají být podle příslušné evropské směrnice stoprocentně chráněni před platební neschopností cestovní kanceláře, však nehraje ani ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Na svém webu nabízí seznam pojištěných cestovních kanceláří prostřednictvím pěti tzv. linků na seznamy či webové stránky pojišťoven, poskytujících cestovním kancelářím pojištění proti úpadku.

Problém je nejen v tom, že MMR na svém webu coby garant cestovního ruchu v ČR a faktický ochránce práv spotřebitelů z neznámého důvodu zatajuje, že pojišťoven, které jistí cestovní kanceláře, je mnohem více, ale také v tom, že se zříká odpovědnosti za aktuálnost prolinků na webové stránky pojišťoven. „Jde o měnící se údaje ze dne na den,“ vysvětlila ve svém emailu mluvčí resortu Jana Jabůrková.

Nerozumíme však tomu, proč MMR neuvádí na svých webových stránkách také prolinky na další pojišťovny, které pojišťují tuzemské cestovní kanceláře, když jsou to údaje, které má samo k dispozici a dokonce je redakci portálu Krachy cestovek.cz ochotně poskytlo.

Jde o Českou pojišťovnu, pojišťovnu Slavia a o slovenské filiálky pojišťoven Allianz a Kooperativa. U těchto pojišťoven mají podle ministerského seznamu pojistky tyto cestovní kanceláře: Aeolus, Agentura Wenku, ALPA tours, Best Choice, Cestovní kancelář S.E.N., CK COMPEX – PLUS, Ing. Eva Homolková, Kymevo, Markéta Lomská, RS Tour a Quality Tours.

Uvedených 11 CK je sice jen jedním procentem z pojištěných cestovek působících na tuzemském trhu, ale uvážíme-li, že se ročně prodá kolem dvou milionů zájezdů, představuje toto jedno procento v průměru asi 20 tisíc cestovních smluv. A na jednu smlouvu průměrně cestují tři účastníci, takže ve výsledku se tento problém může týkat třeba až 60 000 lidí.