Zkrachovala CK Pradok, jedna z nejstarších českých cestovek

Stabilitou a třiadvaceti roky na českém trhu se ještě včera chlubily internetové stránky cestovní kanceláře Pradok. Dnes ráno to přestala být pravda: cestovka vyhlásila úpadek. Podle prvních informací zůstává 172 jejích klientů v Řecku, další skupina dnes už na dovolenou neodletí.

I Pradok byl – stejně jako BG Travel a v minulosti třeba I.Parkam Holidays – pojištěn proti úpadku u Generali. Pojišťovna ale už vyslala signál, že tentokrát se klienti nemusejí obávat o náhradu škody. „Podle prvních odhadů by klienti, kteří na dovolenou již neodletí, mohli dostat zpět všechny své peníze,“ píše se v tiskové zprávě pojišťovny.

Krachy cestovek ale získaly ze zdrojů blízkých Ministerstvu pro místní rozvoj závažnou informaci, která znovu potvrzuje nefunkčnost současného zákona a kontrolních mechanismů, s jejichž pomocí by měly státní orgány regulovat podnikání v cestovním ruchu.

Pradok měl podle všeho potíže už během uplynulých týdnů. Až dodneška je vždy ustál. Přesto o svých potížích informoval pojišťovnu a ta vyrozuměla MMR. Cestovka ale přesto fungovala dál, ministerstvo žádné účinné kroky k ochraně klientů nepodniklo.

Údajně jen předalo informaci příslušnému živnostenskému úřadu v Praze a ten vyslal do Pradoku „hloubkovou kontrolu“: kontrolor v kanceláři strávil půl dne, ale na nic nepřišel.

„Mám pocit, že tento způsob léta je pro ministerstvo mimořádně nešťastný‘,“ říká Jan Kratochvil z přípravného výboru občanského sdružení Krachy cestovek. „Jestliže jsou námi získané informace pravdivé, a zatím nemáme důvod o tom pochybovat, má MMR postiženým klientům nejen co vysvětlovat, ale je také již nejvyšší čas přiznat, že něco je systémově špatně,“ dodává Kratochvil.