Na šejdíře v CK jsme krátcí, přiznávají nechtěně rozhádaná ministerstva

Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a průmyslu a obchodu (MPO) si začala navzájem přehazovat hlavní odpovědnost za dohled nad tím, kdo vlastně žádá o koncesi k provozování cestovky. Nejrůznější šejdíři toho zneužívají.

MMR tvrdí, že za ověřování pravdivosti čestných prohlášení žadatelů o koncesi odpovídají živnostenské úřady. Živnostenským úřadům „velí“ MPO, které zase oponuje, že tento dozor je na bedrech MMR.

Nejde přitom o nic menšího, než zjistit, zda podnikatel, který chce provozovat cestovní kancelář, skutečně nemá za sebou pět let zpátky škraloup v podobě zkrachovalé CK.

Podle zjištění Krachů cestovek.cz, které potvrzují i další média, přitom koncese na provozování CK běžně získávají lidé, kteří tuto základní podmínku nesplňují.

MMR i MPO shodně upozorňují, že současné zákony umožňují, aby člověk, který byl statutárním orgánem právnické osoby, nebo jeho členem, či podnikal v cestovní kanceláři, které bylo zrušeno živnostenské oprávnění, byl společníkem nebo akcionářem právnické osoby, žádající o koncesi, jestliže coby statutární orgán bude zapsaná jiná osoba.

Šalamounské a jednoduché. Padne za nimi jedna cestovka, nechají za sebou hromady neřešených dluhů, a prostě si otevřou druhou. A když se to vyplatí, vše si zopakují. Však on někdo ty turisty přiveze a obchodní partneři, kterým dluží, to prostě odepíší.