Víme, jak moc byla CK Redgreentours předlužená

Před nedávnem jsme napsali, že nedávno padlá CK Redgreentours byla pojištěna na velmi uspokojivých 14.771.000,- korun, což by mělo stačit jak na repatriaci necelé stovky klientů z Turecka a z Kypru, tak i na plné vyplacení zhruba 300 klientů, kteří zaplatili zájezd, ale nikam neodcestovali. Mezitím jsme ale zjistili, jak moc byla CK Redgreentours předlužená – její závazky přesáhly 8,5 milionu korun!

Vyplývá to z insolvenčního návrhu, který na sebe cestovní kancelář Redgreentours podala na začátku června. Ve vší nahotě vysvitlo, jak moc byla cestovka předlužená – její závazky bez započtení dluhů vůči asi 300 klientům, kteří neodcestovali na zaplacenou dovolenou – činí 8.579.704,- Kč!

Naprostou většinu tohoto závazku představuje dluh vůči severokyperskému obchodnímu partnerovi, společnosti AKGÜNLER TURÍZM LTD. za nasmlouvaná letadla a ubytovací kapacity v předchozí turistické sezóně (2011). Z vyčísleného dluhu vy výši 313.654,- EUR cestovka Redgreentours splatila jen necelou šestinu, takže severokyperský partner zahájil exekuční řízení.

Hmotný majetek cestovky – 77 tisíc korun – jen tak tak postačí na uhrazení nákladů na insolvenční řízení, přičemž o pohledávkách (necelý čtvrtmilion), které firma registruje vůči jiným subjektům, lze s ohledem na podobné případy předpokládat jejich nevymožitelnost.

Zjištění redakce portálu Krachy cestovek.cz rovněž vrhá nové světlo na prvotní informaci Redgreentours o vyhlášení úpadku. Pokud firmě někdo dlužil cca 250 tisíc korun a ona sama dlužila osm a půl milionu, rozhodně nešlo o druhotnou platební neschopnost, jak se psalo v den úpadku na webu cestovky, nýbrž o naprostou předluženost!

CK Redgreentours, která je letos po liberecké Asteri Tour již druhou cestovkou, která skončila v úpadku, potvrzuje, že pro klienty mohou být rizikové nově založené cestovní kanceláře s úzkou specializací na jednu destinaci.

Dodejme, že pro jednatele padlé CK Redgreentours Jaroslava Hlinomaze to není první zkušenost s krachem cestovní kanceláře. Před pěti lety byl v souvislosti s úpadkem citován v médiích jako delegát společnosti FBSK 1907, která pro prodej zájezdů používala dva obchodní názvy – Detur a I´m Travelling.