Advokát Jan Kalvoda bude hájit ty, kteří přišli o peníze v padlých cestovkách

Server Novinky.cz a dnešní deník Právo zveřejnily informaci, že lidi, kteří přišli o peníze ve zkrachovalých cestovkách, bude hájit advokátní kancelář bývalého ministra spravedlnosti Jana Kalvody.

„Dospěli jsme k dohodě s advokátní kanceláří Jana Kalvody,“ potvrdil serveru Novinky.cz představitel občanské iniciativy Stop krachům cestovek Jan Kratochvil. Už desítky klientů zkrachovalých cestovních kanceláří chtějí podat žalobu na stát. Důvodem je, že nezajistil účinnou ochranu proti tomu, aby lidé netratili na pádech CK.

Podle Jana Kalvody „mají postižení klienti velmi slušnou šanci“. Rozhodující je podle něj existence precedenčního rozhodnutí Evropského soudního dvora v obdobném sporu občanů s Rakouskem. Upozorňuje však, že v Česku dojde k takovému sporu poprvé.

Iniciativě Stop krachům cestovek se již ozvala asi stovka lidí, kteří přišli o peníze v CK I. Parkam Holidays a CK Vivamonde, ale jsou mezi nimi i desítky postižených klientů CK Prácheň z Písku a dokonce i zákazníci cestovní kanceláře Travela, která zkrachovala před patnácti lety.