Na nepoctivce v cestovkách pamatuje i trestní zákon

Současný zákon o podnikání v cestovním ruchu je na nepoctivé majitele cestovek krátký. Není to ale jediná právní norma, která může pomoci se s nimi vypořádat.

Do starších soudních rozsudků, judikátů, s námi nahlédl právník Karel Havlíček. Ukázal na nich, že velmi účinně lze nepoctivce stíhat s pomocí trestního zákona. Jen se musejí orgány činné v trestním řízení opravdu snažit a dělat svou práci pořádně.

V české judikatuře najdeme kauzy, kdy se o podnikateli z cestovního ruchu hovoří zcela jednoznačně takto: „Trestný čin podvodu spáchal tak, že uvedl v omyl celkem 87 klientů cestovní kanceláře, kterou provozoval jako fyzická osoba, tím, že i přes stav úpadku nabízel zájezdy a přijímal za ně platby, ačkoliv si byl vědom, že zájezdy nebude moci uskutečnit, a způsobil svým klientům škodu ve výši jednoho milionu korun.“

Nebo další „klasika“. Před několika lety například zpracoval jeden „podnikatel“ záměr cestovní kanceláře postavený na tom, že do Itálie by mohlo vyjet tak šest tisíc klientů. Vynásobil je částkou osm tisíc jako průměrnou cenou na jednu osobu. Jinak neměl nic.

Cestovní kancelář s takovým „plánem“ a výbavou byla od počátku zcela neschopná realizovat inzerované zájezdy, zvláště když ubytování a další služby byly italskými obchodními partnery garantovány pouze za podmínky, že dostanou požadované zálohy. A ty on neplatil.

To všechno podnikavá osoba věděla, a přesto inkasovala peníze od klientů.

„Tento podnikatel nakonec dostal trest dva roky podmíněně a několikaletý zákaz podnikání v oboru,“ nahlíží do judikatury Karel Havlíček.