Další mezera v zákoně o cestovním ruchu. Klienti CK Vivamonde s uznanými reklamacemi nedostali po krachu cestovky ani korunu!

Redakce portálu Krachy cestovek.cz objevila na příkladu vloni padlé CK Vivamonde další díru v současném zákonu o podmínkách podnikání v cestovním ruchu. Klienti, kteří ve zmíněné cestovní kanceláři úspěšně uplatnili svou reklamaci související se sezónou 2010, nedostanou kvůli krachu zmíněné cestovky zpět ani korunu!

Navíc Tolga Kamil Gügüs, jednatel a většinový vlastník CK Vivamonde, je stále aktivní v cestovním ruchu

Podle insolvenčního návrhu, který na sebe podala CK Vivamonde, a který byl letos dubnu Městským soudem v Praze již podruhé odmítnut, společnost před vyhlášením svého úpadku nevrátila zpět peníze více než stovce nespokojených klientů, kteří v sezóně 2010 úspěšně uplatnili své reklamace. Celkem šlo o více než 100 zákazníků a téměř 80 tisíc korun.

Žádný z těchto nespokojených zákazníků neuplatnil svůj nárok v insolvenčním řízení, pravděpodobně proto, že o něm vůbec nevěděl. Je proto otázkou, zda by insolvenční soud neměl mít ze zákona povinnost obeslat všechny poškozené a vyzvat je k uplatnění jejich nároku, zejména pokud má k dispozici seznamy poškozených firem a klientů.

Ve druhém insolvenčním řízení ohledně CK Vivamonde, které Městský soud v Praze opět smetl ze stolu, se přihlásily o své peníze (rozdíl mezi zaplacenou částkou za neuskutečněnou dovolenou a tím, co poslala pojišťovna dle pojistného limitu) jen tři klientky zkrachovalé cestovní kanceláře!

Dlužník, tedy CK Vivamonde, měl přitom ke dni podání druhého insolvenčního návrhu celkem 920 věřitelů, z toho 802 klientů. Pikantní na tom všem je, že podle insolvenčního návrhu mezi „poškozenými“ figuruje i zaměstnanec CK Vivamode Derya Evren, generální ředitel firmy, s nevyplaceným odstupným.

Jak již redakce portálu Krachy cestovek.cz informovala, tento turecký podnikatel má vskutku bohatou zkušenost s krachy cestovních kanceláří. A jeho bývalá přítelkyně Radka Šormová, manželka Andrea Evren a jeho švagr Tolga Kamil Gügüs, jednatel a většinový vlastník CK Vivamonde, jsou stále aktivní v cestovním ruchu.

Derya Evren podle informací z internetu (Linkedin a Facebook) podniká bez příslušného živnostenského oprávnění v cestovním ruchu pod hlavičkou neexistující firmy TravelMode.

A někdejší marketingový ředitel Vivamonde Petr Srbek, jenž se v loni v srpnu stal mediální tváří úpadku této cestovní kanceláře, v insolvenčním návrhu překvapivě jako zaměstnanec vůbec nefiguruje.