CK Vivamonde dlužila státu už od ledna 2008!

Insolvenční soud v Praze před nedávnem zamítl již druhý insolvenční návrh, který na sebe podala cestovní kancelář Vivamonde. Zjistila to redakce portálu Krachy cestovek.cz z insolvenčního rejstříku. CK Vivamonde byla ke dni svého úpadku předlužena o 15 milionů korun. Šokujícím zjištěním ale je, že českému státu dlužila už od začátku roku 2008!

Jak už Krachy cestovek.cz informovaly, CK Vivamonde koupili v roce 2009 dva turečtí občané od svého krajana Dr. Mehmeta Turguta Akyola, který neblaze proslul v oboru krachem cestovní kanceláře PROG v roce 1997, kdy nechal na holičkách v zahraničí tisíce českých turistů. Z insolvenčního rejstříku však nyní vyplulo napovrch, že Akyol prodal svou firmu i s dluhy několikanásobně převyšujícími její základní jmění.

Kromě tuzemských i zahraničních obchodních partnerů někdejší Akyolova firma dlužila českému státu za pronájem kanceláří v centru Prahy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových uplatňoval v soudním řízení o úpadku sumu přes šest set tisíc korun, zamítnutí insolvence soudem však znamená, že státní pokladna z této částky neuvidí ani korunu.

A nejsou to jediné závazky Vivamonde za státními institucemi. Firma dluží Pražské správě sociálního zabezpečení téměř půl milionu korun a také dluží Finančnímu úřadu pro Prahu 1 a celkem pěti zdravotním pojišťovnám včetně „státní“ VZP. Vyčíslené dluhy ke dni úpadku CK Vivamonde tak včetně stále rostoucích úroků přesáhly milion a čtvrt.

Vzhledem k odpovědnosti státu vůči klientům zkrachovalých cestovek, kteří od pojišťoven nedostali zpět všechny své peníze (v případě Vivamonde to bylo 87 procent), lze předpokládat, že stát bude tratit další necelý milion a půl, až bude vyplácet rozdíl mezi tím, co již poškozeným uhradila pojišťovna.

Na případu CK Vivamonde se zcela jasně ukázalo, že navzdory masivním miliardovým investicím do tzv. e-governmentu elektronické sdílení informací mezi jednotlivými státními orgány nefunguje a že selhává i dozor státu nad podnikáním v cestovním ruchu.

Jednatel a majoritní majitel CK Vivamonde Tolga Kamil Gügüs je totiž i nadále aktivní v cestovním ruchu jako stoprocentní vlastník cestovní agentury Touroperator.cz a jako místopředseda představenstva akciové společnosti Vivamonde. Jednatelkou zmíněné agentury je Andrea Evren, manželka bývalého generálního ředitele CK Vivamonde D. Evrena.