CK Harmonie medical: Podvodnice skončila za mřížemi

Obočí vykroužené tužkou, úzké rty a malé hnědé oči. Robustní odvážné čelo, stejně jako postava. Vlasy kaštanové. Tohle si museli vštípit do paměti policisté, kteří pátrali po majitelce cestovní kanceláře Harmonie medical Haně Vítečkové. V březnu 2008 ji zadrželi na Opavsku a eskortovali do vazby v Ostravě.

Večer 12. července 2003 měla TV Nova i Česká televize o hlavní zprávu postaráno. Tři stovky lidí, kteří odjeli na léčebný pobyt, se dostaly do potíží na chorvatském ostrově Vis. Nebylo zaplaceno ubytování. S přepravou většinou starších lidí a tělesně postižených do vlasti musely pomoci jiné cestovní kanceláře a ministerstvo zahraničí. Dalších 340 lidí na dovolenou vůbec neodjelo.

Přitom ministerstvo pro místní rozvoj již začátkem prosince 2002 podalo podnět živnostenskému úřadu v Opavě, aby CK Harmonie medical z Háje ve Slezsku odebral licenci. Zřejmě mělo informaci, že soud na cestovku uvalil exekuční řízení. Vítečková však asi měla delší prsty. Harmonie fungovala dál.

Obvinění z podvodu

O rok později policie Vítečkovou na základě desítek trestních oznámení obvinila z podvodu. Dlužila svým klientům 18 milionů korun. To se psal leden 2004. V únoru policie Vítečkovou obvinila z dalšího podvodu. Podnikatelka si objednala stavební práce v hodnotě přes čtyři miliony korun, ale většinu nezaplatila. Pouhé dva dny na to je Vítečková obviněna z třetího podvodu. Půjčila si téměř milion korun, který nevrátila.

Lži se vrší. Vítečková zpočátku tvrdí, že v Chorvatsku vše zaplatila, stejně jako že její cestovka je pojištěná. Později se ukáže, že nic z toho není pravda.

Podle záznamů obchodního rejstříku se exekutoři Harmonií medical zabývali v letech 2002 až 2005 desetkrát. Jednou pro pouhých 667 korun. Konkurs na firmu, o který žádalo osm věřitelů, byl zrušen, protože v Harmonii nezbylo nic. Majetek nepostačoval ani k úhradě konkursního řízení. Až v lednu 2009 je CK Harmonie medical konečně vymazána z rejstříku.

Klienti spali venku na kufrech

V dubnu 2007 ostravský krajský soud udělil Vítečkové sedmiletý trest vězení. Podle rozsudku připravila téměř 700 klientů a obchodních partnerů o téměř 19 milionů korun. Další peníze dluží v Chorvatsku. Soud provázely obrovské emoce. „Bylo to strašné. Nebyla ani zajištěna zpáteční cesta. Spali jsme venku na kufrech,“ vzpomíná jedna z postižených paní Velešíková, které Vítečková dluží 13 tisíc. 

V říjnu Vrchní soud v Olomouci snížil podnikatelce trest na 6,5 roku. Podnikání Vítečkové označil přinejmenším za hazard a ponechal v platnosti výrok o podvodu. Ten měla spáchat tím, že uzavírala s klienty smlouvy v době, kdy věděla, že své závazky kvůli zadluženosti nemůže splnit. CK navíc nebyla pojištěna proti krachu, jak ukládá zákon. 

Vítečková pak zmizela, aby se vyhnula vězení. Lapila ji až cizinecká policie, která ji dodala za mříže. V červenci 2008 Nejvyšší soud odmítl dovolání Vítečkové a s konečnou platností potvrdil trest 6,5 roku vězení.