Pozor na ženy, kterým muži vládnou – pátá část

Přinášíme poslední článek tohoto týdne o cestovních kancelářích a cestovních agenturách, v jejichž čele stojí ženy blízké mužům spojeným s krachy cestovek. Dnes se podíváme na Andreu Evren, jednatelku společnosti Touroperator.cz.

Stoprocentním majitelem této firmy je totiž turecký podnikatel Tolga Kamil Gügüs, spojený s loňským krachem cestovky Vivamonde. Téže Vivamonde, jejímž byl Derya Evren do jejího úpadku generálním ředitelem.

Gügüs a Evren jsou však mnohem více než jen bývalí kolegové z práce. Gügüs se totiž oženil s Evrenovou sestrou Deniz, takže jsou švagři. Také Evren, jak se zdá, vstoupil do svazku manželského, když pojal za choť Andreu Pohořálkovou, která od roku 2005 prodávala v cestovní agentuře zájezdy.

Jednatelkou firmy Touroperator.cz se mimochodem stala ještě předtím, než stačila ukončit své podnikání jako OSVČ. A v rámci všech změn došlo i k výměně míst, kde podnikaly ženy kolem D. Evrena.

Do „kamenného obchodu“ ve vestibulu pražské stanice metra Budějovická se na podzim 2011 stěhuje cestovní agentura Radka Šormová se svými Lástíky.cz. A paní Evrenová činnost v této provozovně ukončila a jako místo pro vypořádání závazků uvedla adresu Dlouhá 709/26, Praha.

Shodou okolností na téže adrese Derya Evren sedí od září 2011 jako managing director společnosti TravelMode. Háček je v tom, že firma sice má internetové stránky a profil na Facebooku, ale v obchodním rejstříku ani v registru podnikatelů se nám žádnou firmu toho jména nepodařilo dohledat.

Ani se společností Touroperátor.cz není, pokud jde o adresy, vše v pořádku. Na svých webových stránkách uvádí jako kontaktní adresu ulici Na Florenci 19, kde ještě vloni v létě před svým krachem sídlila cestovní kancelář Vivamonde. A pokud je nám známo, budova Typografie – přesněji blok budov s adresou Na Florenci 19, byla před nedávnem zbořena.

Letos v dubnu si Andrea Evren měnila adresu svého trvalého bydliště. Z nějakého důvodu vyměnila poměrně prestižní adresu rodinného domu v Psárech u Prahy za byt v paneláku na jirkovském sídlišti.

Svůj důvod má nepochybně i to, že na webu Touroperátor.cz se člověk nedozví jediné jméno. Ani jednatelky, ani majitele a ani žádného ze zaměstnanců. Firma zřejmě ví proč.

Zato se čtenář dočte, že mezi 120 spolupracujícími cestovkami jsou firmy jakou Detur, Macdino Travel, VHT, Diamond Wind. I to mají ženy kolem D. Evrena společné – dodnes spolupracují s cestovkami, které to už dávno mají za sebou.