Pozor na ženy, kterým muži vládnou – třetí část

pozor_na_zeny

Jak upozorňujeme tento týden, je-li majitelkou nebo jednatelkou cestovní kanceláře žena, podívejte se, čí je to žena. Podnikatelé v cestovním ruchu, kteří přivádějí své firmy k bankrotu, totiž neváhají použit jako bílé koně i své manželky nebo partnerky.

Někdy pomůže k odhalení shodné příjmení, jindy shodná adresa, jako v případě Radky Šormové a Deryji Evrena. Tato dvojice má za sebou pestrou ekonomickou minulost, pan Evren je mnohem bohatší, ale o tom až někdy příště.

V roce 1998 založila Radka Šormová společnost s ručením omezeným nazvanou Šmudla – péče o domácnost. Firma měla až do roku 2002 koncesi na činnost cestovní kanceláře, ale to už se jmenovala Travel Studio, respektive Trade Studio.

A mezi živnostmi této celkem pětkrát přejmenované firmy nechybělo ani hlídání dětí, pravděpodobně nikoliv bez souvislosti s tím, že se Šormové narodil potomek.

Evren a Šormová tak měli od roku 1999 společnou adresu – v Libotově, a v někdejší firmě Šmudla se vystřídali na pozici jednatele. Rovnocennými společníky byli až do výmazu firmy z obchodního rejstříku, k němuž došlo v roce 2011 v důsledku exekucí za způsobené dluhy.

Když Evren a Šormová v roce 2002 přišli o koncesi na cestovní kancelář u firmy Trade Studio, založili si v roce 2003 jinou cestovku – Travel Studio International. Firma se tradičně specializovala na Turecko, ale ani tentokrát nevydržela dlouho.

Za necelé dva roky – v druhé polovině srpna 2005, média informovala o jejím krachu. Návrat dvanácti lidí z dovolené musela zajistit pojišťovna a dalším 30 lidem uhradila peníze za zaplacené, ale neuskutečněné zájezdy. Naplnil se tak reklamní slogan firmy: Zažijte s námi nezapomenutelné chvíle Vaší dovolené v Turecku…

Firma však přežila vyhlášení svého úpadku i exekuce až do dneška, soudě podle výpisu z obchodního rejstříku. Evren je stále jejím jednatelem a majoritním majitelem a Šormová spolumajitelkou.

Provozování cestovní kanceláře a cestovní agentury sice bylo sice u Travel Studio International z rejstříku vymazáno, ale až v roce 2009. Firma přitom jako cestovka vyhlásila úpadek už v srpnu 2005! Zákazníci této CK neměli před úpadkem žádnou šanci zjistit, jak na tom firma je.

Účetní závěrku za rok 2004 dodal její jednatel na soud až po sezóně a až po vyhlášení úpadku! Kromě jiného by totiž vyšlo najevo, že firma o třech zaměstnancích skončila v roce 2004 v půlmilionové ztrátě

Radka Šormová možná už v březnu 2005 věděla, že nastala poslední sezóna firmy Travel Studio International. Anebo to už bylo jasné jejímu partnerovi. A tak začátkem března 2005 Šormová jako živnostník získává živnostenské oprávnění na provozování cestovní agentury, kterou spouští pod originálním názvem Lástíky.cz.